Deputatul PNL Angelica Fădor: Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut la Suceava că există probleme cu fondurile alocate localităților și că le-ar rezolva printr-o rectificare bugetară pe care un guvern demis nu o poate face. Viitorul guvern liberal va pune lucrurile pe făgașul normal

Secretarul Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat joi că premierul demis Viorica Dăncilă încearcă să acopere situația alocărilor insuficiente de fonduri pentru localități anunțând o rectificare bugetară pe care nu are cum să o facă un guvern demis și susținând că suma de 1,4 miliarde de lei, împărțită recent localităților, ar fi fost distribuită în baza unei formule.


„Pe de o parte, premierul demis a recunoscut că există probleme cu asigurarea fondurilor necesare localităților, dar pe de altă parte a susținut că alocările de săptămâna trecută au fost făcute prin formulă pentru cheltuieli de funcționare. Probabil că formula nu avea legătură cu realitatea”, a spus Angelica Fădor.


Ea a arătat că dacă s-ar fi alocat fondurile în funcție de necesități, nu s-ar fi ajuns ca unele comune din zona de munte să nu primească nimic, sau mai nimic și că aici include și lipsa finanțării pentru comune cu primari PSD care nu au beneficiat de niciun leu deși nevoile sunt uriașe.


„Mă așteptam ca Guvernul PSD să nu fie foarte darnic cu localitățile conduse de primari PNL, dar să condamni la subfinanțare localități din zona de munte a județului Suceava, chiar și cele cu primari PSD, este de neînțeles. Localități precum Dorna Candrenilor sau Panaci nu au primit niciun leu, în timp ce celelalte au primit sume insuficiente pentru a închide în condiții bune anul bugetar”, a spus deputatul Angelica Fădor.


Ea a arătat că prin declarațiile făcute în vizita electorală de la Suceava, premierul demis Viorica Dăncilă, pentru a nu-și pierde tot sprijinul electoral, a promis o rectificare bugetară pe care un Guvern demis nu o poate face.


„Un guvern demis nu poate emite proiecte de lege sau ordonanțe de urgență, iar ca să rectifici Legea bugetului e nevoie de o ordonanță de urgență. Nu se poate face o rectificare bugetară prin Hotărâre de Guvern. Eu suspectez că premierul demis intenționează să emită Hotărâri de Guvern cu alocări directe de fonduri către anumite localități, dar este de văzut de unde vor fi luați banii dacă nu va exista o rectificare bugetară”, a spus Angelica Fădor.


Ea a apreciat că cel mai bine ar fi ca Guvernul Ludovic Orban să fie instalat cât mai repede pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normal în țară, iar primarii să aibă certitudinea că vor putea încheia anul bugetar în condiții bune.


„Viitorul guvern liberal va acționa după principii sănătoase și va aloca fonduri după nevoi, în baza unor criterii clare și cu foarte multă transparență. Nu putem să dezvoltăm comunitățile locale în mod armonios și durabil dacă alocările de fonduri se fac după hachițele unui lider de partid”, a conchis Angelica Fădor. (T.B.)