Ioan Bălan, în Parlament, argumentează nevoia de investiții majore în regiunea Moldovei și spune că învestirea Guvernului Ludovic Orban cât mai repede va face ca marii investitori să aibă un partener de dialog

Vicepreședintele regional al PNL, Ioan Bălan, a argumentat, marți, în plenul Parlamentului, printr-o declarație politică, necesitatea de investiții majore în regiunea Moldovei și a subliniat că învestirea rapidă a Guvernului Ludovic Orban este necesară pentru ca marile firme să aibă un partener de dialog.

„De șapte ani și jumătate de când țara a căzut sub năpasta guvernărilor PSD, una câte una trec oportunitățile pe lângă țara noastră. Zeci și sute de investitori strategici au fost ținuți la frontierele statului român, din cauza măsurilor anti-economice luate de PSD în fiecare lună de guvernare: scumpirea carburanților, creșterea birocrației fiscale, aproape 1000 de modificări ale Codului fiscal operate în ultimii 4 ani, blocare investițiilor în infrastructură și desființarea oricărei predictibilități a mediului de afaceri din România”, a spus deputatul Ioan Bălan.

El a arătat că în timp ce în România se numără șansele ratate de țara noastră, statele vecine se bucură de investiții publice și private tot mai mari și de creșteri reale ale bunăstării populației.

„Nu întâmplător, companii importante din Europa, din America sau din Asia au ocolit România, deși acei investitori au avut prima opțiune pentru România. Spun cu deosebită amărăciune în suflet cum Moldova a pierdut șanse reale de a obține locarea unor fabrici importante, unele din industria constructoare de mașini, pentru că PSD nu a vrut niciun moment să scoată România din subdezvoltare”, a spus deputatul liberal sucevean.

El a amintit că țara noastră a ratat oportunitatea de a avea o fabrică Mercedes, pentru că la Guvern nu a fost nimeni interesat de o investiție de peste 1 miliard de euro, dar și că în urmă cu doi ani, prim-ministrul Japoniei a venit tot cu intenții economice clare în România, numai că atunci nu a găsit în România decât un Guvern Tudose demis de propriul partid.

„Astăzi, la ora când vorbim, cea mai mare fabrică de automobile din Europa și una dintre cele mai mari din lume, fabrica Volkswagen, stă cu ochii pe România și vrea să construiască o investiție uriașă, după ce se pare că a renunțat la varianta amplasării acesteia în Turcia sau în Bulgaria. Și astăzi, ca și în ultimii șapte ani, investitorii germani nu au cu cine să vorbească, nu au cu cine să negocieze, pentru că România nu are guvern! Cu cine să vorbească? Cu Dăncilă? Acesta este un alt argument suplimentar pentru care Parlamentul trebuie să dea dovadă de luciditate și responsabilitate și să învestească cât mai repede posibil Guvernul Orban”, a spus Ioan Bălan.

Liderul regional liberal a atras atenția că, dintre toate regiunile României, Moldova are nevoie „ca de aer” de o investiție străină majoră, care să genereze mii de locuri de muncă bine plătite, la fel de bine ca în Occident, care să dărâme sărăcia lucie din „țara lui Ștefan” și care să oprească exodul masiv al tinerilor în străinătate.

„Cu siguranță că o fabrică de automobile ar putea să fie un vis frumos pentru Moldova, pentru că odată cu ea, o întreagă industrie pe orizontală s-ar putea pune pe picioare și ar genera efecte de antrenare în toată economia Moldovei. Am toată încrederea că Guvernul Orban, dacă va fi învestit cât mai repede, se va lupta pentru ca investitorii străini majori să nu mai ezite să investească în țara noastră. Guvernul PNL va reprezenta, cu siguranță, garanția unui climat economic normal, previzibil și atractiv pentru toți investitorii”, a declarat Ioan Bălan. (T.B.)