Deputatul PNL Ioan Bălan vrea să afle de la noul ministru al Fondurilor Europene dacă se mai poate negocia cu Comisia Europeană finanțarea cu fonduri europene a Autostrăzii Unirii, a Drumului expres Suceava-Ploiești și a liniei de cale ferată Suceava-București


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut noului ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, informații privind posibilitatea finanțării lucrărilor de infrastructură din Moldova din fonduri europene nerambursabile.

Bălan consideră că învestirea lui Boloș  în funcția de ministru al Fondurilor Europene reprezintă o mare oportunitate pentru România, în primul rând prin șansa deosebită de a avea un excelent specialist în această funcție, care dă speranța că într-un termen rezonabil se va putea evita dezangajarea unor fonduri nerambursabile.

El îl asigură pe noul ministru de sprijinul său parlamentar pentru orice demers care ar putea conduce la creșterea utilizării fondurilor europene pentru investiții sustenabile în țară.

Bălan spune că ultimele guverne au abandonat utilizarea fondurilor europene nerambursabile pentru cel puțin trei proiecte majore pentru Moldova și anume Autostrada Unirii, Drumul expres Suceava-Ploiești, linia de cale ferată de mare viteză Suceava-București.

„Mai mult decât atât, ultimul guvern a avansat soluția păguboasă și iluzorie potrivită căreia aceste proiecte vitale pentru Moldova se vor realiza în parteneriat public-privat, urmând ca investiția să se amortizeze prin taxele plătite de cetățenii români care vor dori să circule pe aceste elemente de infrastructură”, mai arată Ioan Bălan.

Totodată, deputatul Ioan Bălan își exprimă convingerea că noul ministru va  face publică situația deosebit de gravă găsită la Ministerul Fondurilor Europene și îi cere să prezinte valoarea la care se ridică fondurile europene nerambursabile aflate în riscul major de a fi pierdute la data de 4 noiembrie 2019.

Parlamentarul liberal cere să i se spună și ce deficiențe majore au condus la agravarea acestor riscuri.

„Având în vedere faptul că în anii precedenți Comisia Europeană a agreat de principiu să finanțeze din fonduri europene nerambursabile aproape toate obiectivele de investiții din Moldova, vă solicit să precizați în ce măsură se mai poate negocia la Bruxelles finanțarea Autostrăzii Unirii, a Drumului expres Suceava-Ploiești și a liniei de cale ferată Suceava-București prin intermediul fondurilor europene”, mai cere Ioan Bălan.

Mai mult, parlamentarul liberal sucevean mai solicită ministrului să precizeze dacă prin anularea standardelor de cost pentru infrastructură, Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă a creat un risc major pentru dezangajarea unor resurse financiare europene nerambursabile. (T.B.)


Intră acum și în grupul de