Petru Luhan solicită urgentarea alocării fondurilor destinate judeţelor afectate de inundaţii


Intră acum și în grupul de

Eurodeputatul PD-L de Suceava, Petru Luhan, şi-a exprimat speranţa că în două-trei luni fondurile alocate de Parlamentul European din Fondul de Solidaritate vor ajunge în cele cinci judeţe afectate de inundaţiile din vara anului 2008, arătând că a intervenit la Comisia Europeană în vederea urgentării procedurilor de transmitere a acestor bani. „Ţinând cont de faptul că vorbim de bani publici europeni, procedurile sunt relativ complexe şi fondurile sunt controlate la un grad mare de detaliu. Noua mea funcţie mă abilitează să intervin la Comisia Europeană pentru urgentarea alocării banilor către judeţele afectate, ceea ce am făcut deja”, a spus Petru Luhan.

El a explicat că documentaţia se află în prezent la Secretariatul Comisiei Europene urmând ca după îndeplinirea procedurilor, fondurile să fie transferate Secretariatului General al Guvernului României. Odată transferaţi Secretariatului Guvernului, banii vor fi distribuiţi pe baza unei liste de proiecte deja existentă.

Parlamentul European a aprobat, în şedinţa sa din 11 martie 2009, primul proiect rectificativ pe 2009, în care s-a solicitat mobilizarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma efectelor inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008. Prin acest raport se acordă 11,8 milioane de euro judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş care au suferit în urma inundaţiilor din iulie 2008.

În 2002 Consiliul a decis instituirea Fondului de Solidaritate al UE, obiectivul acestuia fiind de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. De subliniat că acest Fond nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.

În termenul de 10 săptămâni de la inundaţii, autorităţile române au solicitat asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate al UE. Cererea se referă la cinci judeţe (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ). 241 de localităţi cu o populaţie totală de 1.6 milioane de locuitori au suferit în mod direct în urma catastrofei, care a distrus parţial sau total locuinţele şi culturile agricole.


Intră acum și în grupul de