Secretar al Camerei Deputaților, deputatul Cătălin Nechifor, consideră un precedent periculos adoptarea Legii bugetului prin angajarea răspunderii Guvernului, fără dezbatere parlamentară: Dacă Parlamentul acceptă așa ceva, așa va fi de acum înainte


Intră acum și în grupul de

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că adoptarea bugetului de stat pentru anul 2020 prin angajarea răspunderii Guvernului va fi un precedent periculos și că Parlamentul va trebui să acționeze pentru a-și păstra prerogativele prin care această lege se dezbate.

„Mă tem că tentația lor de a trece cu tăvălugul tot ce doresc nu e de bun augur”, a spus Nechifor care a adăugat că, într-o bună zi, PNL va fi din nou în opoziție și atunci va avea de suferit.

„Dacă un Parlament acceptă trecerea legii bugetului prin angajarea răspunderii Guvernului așa va fi de acum înainte”, a spus Nechifor.

El a adăugat că e susține ca în Parlament Guvernul ar trebui să vină și cu descărcarea bugetară pentru a se dezbate dacă banii țării au fost bine cheltuiți și nu doar să fie adoptată Legea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale.

Nechifor a explicat că acum riscul este ca nici măcar Legea bugetului pentru anul 2020 să nu mai fie dezbătută în Parlament dacă Guvernul își va angaja răspunderea.

El a spus că nu vor putea fi îndreptate nici măcar greșeli omenești din această lege dacă se va angaja răspunderea pe Legea bugetului de stat care este cea mai importantă lege, fiind singura lege la care parlamentarii pot susține amendamente în plenul reunit.

Nechifor consideră că chiar dacă se strică anumite planuri de vacanță, Legea bugetului de stat trebuie discutată în Parlament, chiar în sesiune extraordinară, așa cum s-a mai întâmplat, și să existe dezbatere în comisii și în plenul Parlamentului.

Pro România – conferința de presa la Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 12. Dezember 2019

Liderul Pro România a mai atras atenția că există riscul ca Legea bugetului de stat adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului să fie declarată neconstituțională pentru că este prevedere constituțională privind aprobarea Legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat de cele două camere reunite.

El s-a întrebat ce se va întâmpla dacă această lege va fi declarată neconstituțională pentru modul în care a fost adoptată.

„Parlamentul nu trebuie să cedeze această prerogativă. Parlamentul, dacă vrea să fie respectat, dacă vrea să fie recunoscut, trebuie să-și arate rolul, menirea, forța, importanța și să demonstrăm că Guvernul este subordonat Parlamentului în integralitate, chiar dacă o anumită majoritate este subordonată guvernării”, a spus Nechifor.


Intră acum și în grupul de