Dumitru Mihalescul vrea tinerii care nu au obținut diploma de bacalaureat să fie calificați cu fonduri europene. El cere ministrului Fondurilor Europene lămuriri dacă se pot folosi bani dintr-un fond structural cu cea mai mică utilizare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul i-a cerut ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș soluții privind utilizarea fondurilor aferente instrumentului structural – Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Într-o întrebare adresată ministrului, deputatul liberal sucevean arată că unul dintre fondurile structurale cu cea mai mică utilizare este reprezentat de ”Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”.

El precizează că potrivit informațiilor publicate de Comisia Europeană, România nu a atras efectiv decât 2,5 milioane de euro, din cele 328,9 milioane de euro, reprezentând numai 1% dintr-o resursă financiară deosebit de importantă pentru țara noastră.

„În timp ce acest fond nu a fost aproape deloc utilizat, România continuă să se confrunte cu o problemă structurală pe piața muncii – deficitul de forță de muncă bine calificată, care coexistă cu un număr de câteva sute de mii de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat în perioada 2011-2019”, explică Mihalescul.

El spune că în condițiile în care ministrul Fondurilor Europene a înregistrat deja un succes notabil, prin evitarea dezangajării financiare a peste 300 de milioane de euro în anul 2019, îi cere ministrului să spună în ce măsură fondurile disponibile în cadrul mecanismului financiar ”Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” pot fi utilizate pentru calificarea tinerilor care nu au obținut diploma de bacalaureat.

Totodată, deputatul vrea să afle dacă este posibil care aceste resurse financiare rambursabile să fie utilizate de agenții economici privați care califică și angajează tineri din categoria de vârstă 18-24 de ani, care înregistrează cea mai mare rată a șomajului.


Intră acum și în grupul de