Acasă Politica Deputatul PNL Angelica Fădor: Legea bugetului de stat pentru 2020 este o...

Deputatul PNL Angelica Fădor: Legea bugetului de stat pentru 2020 este o prioritate națională. PNL își propune să repare răul făcut de PSD și să pună bazele unei creșteri economice sănătoase


Intră acum și în grupul de

Președintele Comisiei pentru Administrație din Camera Deputaților, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, susține într-o declarație de presă necesitatea adoptării Legii bugetului de stat pentru anul 2020 până la sfârșitul acestui an în primul rând pentru că este un punct esențial în corectarea derapajelor generate de guvernarea PSD, pentru a transmite un semnal de stabilitate și de seriozitate pentru mediul de afaceri.

” Legea bugetului de stat este o prioritate națională, iar România are nevoie de bugetul de stat pentru 2020 adoptat până la finalul acestui an. Partidul Național Liberal își propune să repare tot răul făcut de PSD și să pună bazele unei creșteri economice sănătoase care să asigure îmbunătățirea reală a nivelului de trai, iar bugetul pentru anul 2020 propus de PNL este primul buget al adevărului”, a declarat deputatul liberal sucevean.



Ea a arătat că este obligatoriu ca România să dea un mesaj de seriozitate, să-și recapete credibilitatea pierdută în anii anteriori, marcați de guvernarea nefastă a PSD.

Totodată, deputatul Angelica Fădor a subliniat că prin bugetul propus pentru 2020 este asigurată creșterea salariilor și pensiilor, creșterea nivelului investițiilor publice, este prevăzută finanțarea marilor proiecte de infrastructură.

„Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat pe cifre reale, în mod responsabil față de cei care contribuie prin taxe și impozite la constituirea bugetului. Bugetul de stat înseamnă cheltuieli care pot fi realizate din suma contribuțiilor din taxe și impozite ale cetățenilor. Sunt bani publici care trebuie gestionați în mod responsabil și nu sunt bani picați din cer, iar orice adâncire a deficitului înseamnă împrumuturi suplimentare, adică îndatorarea viitoarelor generații” a mai declarat deputatul liberal.

Ea susține că guvernările PSD au mințit în cifrele bugetare, folosind fel de fel de artificii pentru a prezenta situații false, ceea ce a făcut ca deficitul bugetar real să ajungă în acest an la 4,3% în timp ce Guvernul PNL reduce în 2020 deficitul bugetar la 3,58% și fixează un calendar de revenire a acestuia sub pragul de 3% în 2022.

În același timp, Angelica Fădor a menționat că bugetul pe anul 2020 are în vedere o creștere economică de 4,1% și o pondere a investițiilor de 4,5%, respectiv mai mare decât în 2019 cu 6,3 miliarde de lei, și o rată a inflației de 3,1%.

„Este o performanță faptul că, în atât de scurt timp după învestirea noului Guvern al PNL, a fost operată rectificarea bugetară pe 2019 și elaborat bugetul de stat pentru 2020, în condițiile extrem de dificile. Angajamentul PNL la preluarea guvernării a fost acela de a redresa România din derapajele majore în care a fost băgată de PSD. Bugetul de stat este un punct esențial în corectarea acestor derapaje, dar nu se poate face abstracție de situația complicată preluată după guvernarea PSD”, a precizat parlamentarul liberal sucevean care a amintit că PSD nu a fost capabil să promoveze bugetul pe 2019 decât abia în luna martie a acestui an și a adăugat că alocarea sumelor pentru ministere acoperă întregul necesar, spre deosebire de bugetul precendent, în care PSD nu a prevăzut sumele necesare nici măcar pentru plata salariilor până la finalul anului.

„Sumele prevăzute în buget optimizează toate zonele bugetare din care se făcea risipă din bani publici și au fost luate măsuri suplimentare de raționalizare. Sunt înghețate salariile demnitarilor, redusă subvenția pentru partidele politice, interzicerea cumului pensie/salariu pentru angajații din sectorul public, interzicerea detașărilor din sectorul privat în sectorul public, raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice – adică măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii și salarii”, a explicat Angelica Fădor.

Deputatul Angelica Fădor a respins acuzele potrivit cărora bugetele pentru Educație și Sănătate sunt diminuate în 2020 arătând că PNL crește bugetul Educației și țintește atingerea a 6% în următorii 2-3 ani și a subliniat că finanțarea sistemului de educație din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educației și Cercetării, ci și prin bugetele locale,  programele finanțate din fonduri europene,  programe de investiții din fonduri nerambursabile.

Ea a spus că oricine poate constata o creștere substanțială a finanțării educației, în mod special prin sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor ,sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020, iar sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 vor fi de 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare, adică un total de 1,558 miliarde euro reprezentând  0,66% din PIB.

Deputatul liberal arată că pentru anul 2020 se poate miza real pe 3,8% din PIB după ce în 2019 a fost sub 2,8 la sută din PIB.

Tot în 2020 vor fi folosiți banii europeni pentru finanțarea unor proiecte specifice cum ar fi masa caldă  în școli, iar autorităților locale le vor fi alocate mai multe fonduri pentru a susține investiții în școli. 

În ceea ce privește domeniul Sănătății bugetul pentru anul 2020 va fi mai mare decât cel din 2019, a spus parlamentarul liberal sucevean care a menționat că bugetul Sănătății este format din bugetul Ministerului Sănătății de 11,4 miliarde lei la care se adaugă bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – 41 miliarde lei, fiind mai mare cu 2,4 miliarde de lei decât cel din acest an.

Deputatul Angelica Fădor a subliniat că o măsură reparatorie este eliminarea supraccizei la carburanți care a generat un val de scumpiri, iar transportatorii au fost afectați negativ și a arătat că eliminarea supraaccizei la carburanți va duce la scăderea prețurilor benzinei și motorinei cu 32 de bani/litru.

Ea a mai declarat că o nouă măsură foarte importantă este că Guvernul PNL majorează sumele care rămân autorităților locale, din impozitul pe venit și din cota defalcată de TVA pentru că PNL consideră că banii trebuie cheltuiți în primul rând în comunitățile care îi produc pentru că știu cel mai bine care sunt nevoile pe care le au și care sunt prioritățile.

„PNL repară o nedreptate uriașă comisă de PSD și oferă autorităților locale banii necesari pentru dezvoltare, finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social, infrastructură sau plata contractorilor”, a conchis Angelica Fădor.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version