Cătălin Nechifor (Pro România): Eventuala demitere a Guvernului la moțiunea pe angajarea răspunderii se poate face doar cu voturile parlamentarilor PNL care nu și-l mai doresc pe Ludovic Orban nici premier și nici președinte de partid. Alegeri anticipate se pot organiza cel mai devreme în luna iulie


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Suceava Pro România, Cătălin Nechifor, a explicat, joi, într-o conferință de presă, că situația actuală legată de organizarea alegerilor locale și eventual a alegerilor parlamentare anticipate este una dăunătoare pentru democrație întrucât este un haos întreținut pentru ca populația să nu fie foarte conectată la situația politică.

„În mod normal în luna mai ar trebui să fie alegeri locale. Sunt mai puțin de patru luni și noi nu știm cum vor fi organizate aceste alegeri, dacă vor fi aleși primarii în două tururi, dacă vor fi alegeri anticipate, sau președinții de consilii județene vor fi aleși direct sau indirect”, a spus Nechifor.

El crede că PNL în colaborare cu PSD au ca scop să nu se știe ce se întâmplă în țară, să fie lipsă de predictibilitate, în ideea de a-și potența ei forța politică, respectiv candidații pentru aleși locali, primari, consilieri locali, consilieri județeni, ulterior parlamentari.

„Nu este permis ca în România să nu știm cu patru luni înainte de alegeri cum se organizează. E prima dată după 1990 o asemenea situație total dăunătoare pentru democrație”, a spus deputatul sucevean.

El a spus că cetățenii au dreptul odată la patru ani să voteze, să încerce să facă o schimbare, să fie parte a unui sistem politic fără să fie neapărat angajat politic și a cerut guvernului condus de Ludovic Orban să nu mai încurce lucrurile.

„Tocmai guvernul care trebuie să pună de acord legislația cu voința populației este cel care încurcă foarte mult”, a spus liderul Pro România.

El se întreabă cine l-a oprit pe Ludovic Orban să-și angajeze răspunderea pe legea alegerilor locale încă din luna noiembrie, sau să emită o Ordonanță de Urgență în acest sens, pentru că era un parcurs democratic acceptabil.

Liderul Pro România a mai spus că legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea are patru pagini de amendamente depuse pentru că inițiatorii nu au luat în vedere toate problemele care trebuie incluse.

Pro România, Filiala Suceava – conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 22. Januar 2020

Nechifor a analizat și scenariile care se pot derula în perioada următoare.

Astfel, dacă la angajarea răspunderii Guvernului se va depune moțiune de cenzură care nu va trece, legea va fi considerată adoptată, dar că PSD și UDMR vor contesta la Curtea Constituțională și că este posibil ca abia la sfârșitul lunii februarie să se știe care este legea în baza căreia se fac alegerile.

Dacă va trece moțiunea de cenzură, atunci guvernul va fi demis și legea nu va fi adoptată.

El a spus că dacă moțiunea trece va trece cu voturile PNL și se va intra pe procedura de dizolvare a Parlamentului, plan dorit de președintele Klaus Iohannis.

„Voturile din PNL vor fi de la acea aripă liberală care nu și-l mai doresc pe Ludovic Orban nici premier și nici președinte de partid și atunci se deschide calea unui premier desemnat precum Rareș Bodgan care va prelua și partidul”, a spus Nechifor.

Deputatul Pro România a arătat că după data de 4 februarie în care guvernul ar fi demis se intră în termenul precis de 60 de zile în care trebuie învestit un nou guvern, iar dacă nu se va întâmpla după ce cel puțin două încercări au eșuat, președintele poate dizolva Parlamentul.

În aceste condiții, abia ulterior se poate începe procedura pentru alegeri parlamentare care ar putea fi organizate în termen de 90 de zile, adică în iulie,  la o lună după alegerile locale.

„Asta înseamnă o totală aiureală la guvernare, un haos creat deliberat, o neputință a înțelegerii fenomenului de guvernare pentru că nu mai au obișnuința guvernării pentru că de șapte ani au stat pe tușă”, a spus Nechifor

El a remarcat că se vede după trei luni de guvernare liberală că numărul gafelor sunt mai mari decât în perioada guvernul PSD cu Andrușca și Dăncilă.

„Nu se dorește nimic nou, ci doar schimbarea din roșu în galben și de polaritate politică, de la PSD la PNL. PNL dorește să devină noul PSD, poate mai rău, poate că mai dictatorial, poate că mai dispus la a călca totul în picioare, iar ceea ce facem noi, Pro România, este să stopăm acest lucru și să asigurăm acel echilibru politic atât de necesar într-o democrație foarte stabilă”, a conchis Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de