Deputatul PNL Dumitru Mihalescul, îngrijorat că din 2030 Pilonul I de pensii nu va putea oferi pensii care să garanteze un trai decent cere ministrului Muncii să analizeze posibilitatea majorării contribuțiilor la Pilonul II de pensii prin viramente voluntare.


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a cerut, marți, ministrului Muncii, Violeta Alexandru,să analizeze posibilitatea majorării contribuțiilor la Pilonul II de pensii prin viramente voluntare fiind îngrijorat că pensia ce va putea fi plătită prin Pilonul I de pensii va fi insuficientă pentru un trai decent.

„Pilonul I de pensii va avea, începând cu anul 2030, grave probleme de susținere a unor pensii care să garanteze un trai decent. În acest scop s-a organizat și funcționează, începând cu luna aprilie 2008, sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II. Din păcate, nici până astăzi nu s-a reușit să se ajungă la nivelul de 6% pentru contribuțiile individuale. Dimpotrivă, fostele guverne au redus această contribuție de la 5,1% la 3,75%. Celelalte sisteme alternative – pensiile facultative sau proaspăt adoptatul sistem al pensiilor ocupaționale – nu vor reuși pe termen scurt și mediu să completeze veniturile din Pilonul I de pensii”, arată deputatul liberal.

El a arătat că chiar dacă România se confruntă cu severe constrângeri bugetare, iar o majorare a contribuțiilor obligatorii la Pilonul II nu este sustenabilă pe termen scurt, trebuie să atragă atenția că rigiditatea reglementărilor din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat nu permite angajatorilor sau angajaților să vireze în conturile individuale ale administratorilor de pensii sume suplimentare, care să asigure o pensie mai mare la momentul împlinirii vârstei legale de pensionare.

Deputaul liberal a menționat că, mai mult decât atât, mulți angajatori ar opta să vireze în conturile angajaților sume suplimentare, ca instrument de fidelizare al acestora.

Mihalescul amintește că inclusiv Academia Română, în documentul intitulat Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani recomandă flexibilizarea posibilității de a contribui la Pilonul II și majorarea contribuțiilor la aceste fonduri, inclusiv prin posibilitatea transferului economiilor din pensiile facultative.

„În acest sens, vă solicit, doamnă ministru, să precizați dacă aveți în vedere să promovați o asemenea deschidere a posibilității sporirii contribuțiilor la Pilonul II și prin alte modalități, nu numai prin transferurile obligatorii”, a transmis Dumitru Mihalescul.


Intră acum și în grupul de