Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor transmite angajatorilor că pot apela, la nevoie, la șomajul tehnic suportat de stat: Am primit din partea multor întreprinzători semnale evidente, mai ales din domeniul HoReCa, că situația este foarte îngrijorătoare

Economia României suferă din cauza efectelor negative ale epidemiei de coronavirus, iar în aceste condiții, Guvernul PNL a luat o serie de măsuri, iar una dintre cele mai importante este susținerea de la bugetul asigurărilor sociale a șomajului tehnic, a declarat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

E a subliniat că indemnizația oferită de stat va fi de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de lege.

Parlamentarul sucevean a prezentat și condițiile în care poate fi accesată această indemnizație.

Această indemnizație poate fi accesată de către cei afectați dacă îndeplinesc una dintre cele două condiții:

•             a) Opresc activitatea parțial sau total în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, pe perioada stării de urgență și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei. Aceste certificate se vor putea obține online.

•             b) Scad activitatea în urma  efectelor epidemiei de coronavirus și nu au capacitatea de a achita plata salariilor. Pentru a facilita rapid accesarea, plata se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să se evidențieze că angajatorul înregistrează o scădere a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și, de asemenea, că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți angajații.

„Recomand  tuturor celor ale căror afaceri sunt afectate să nu întârzie să acceseze această facilitate. Am primit din partea multor întreprinzători semnale evidente, mai ales din domeniul HoReCa, că situația este foarte îngrijorătoare. Ca urmare, îndemn toți antreprenorii să ia toate măsurile necesare pentru a putea beneficia, pe lângă ajutorul oferit pentru șomajul tehnic, de: credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri, garanții de stat pentru acordarea de credite IMM-urilor și de amânarea  plății chiriilor și utilităților pentru IMM-urile care dețin certificate de urgență”, a spus Angelica Fădor.

Deputatul Angelica Fădor arată că, în calitate de parlamentar, va face toate demersurile necesare în circumscripția sa electorală ca cei care au probleme economice să fie îndrumați corect pentru a beneficia de facilitățile economice oferite de statul român.

„România va trece și peste aceste greutăți dacă statul și mediul privat sunt solidari”, a transmis parlamentarul sucevean.