Senatorul Dan Cadariu cere responsabilitate din partea ”opinenților” care aduc acuze factorilor de decizie de la nivelul administrațiilor locale și județene


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu a criticat modalitatea prin care se încearcă în ultima perioadă manipularea opiniei publice și distorsionarea adevărului cu privire la atribuțiile șefilor administrațiilor județene și locale, încercându-se atribuirea de vinovății unor persoane care nu aveau responsabilități legale.

”Primarii sau președinții de consilii județene sunt cei care administrează localitățile, respectiv județul. Este evident că acești oameni nu pot fi în același timp și directori de spitale, iar foarte rar unii dintre ei sunt la baza cadre medicale. Trebuie să reamintim opiniei publice că în conformitate cu legea primarii sau președinții de CJ nu pot conduce operatori economici ce au obiect de activitate colectarea deșeurilor sau furnizarea de apa-canal, cu atât mai mult cu cât o mica parte dintre ei sunt ingineri.

Și tot în lege se precizează că doar un aviator se califica pentru funcția de director de aeroport, dar sincer eu nu cunosc nici un primar sau președinte de consiliu județean care să fi fost aviator”, a explicat senatorul lliberal sucevean.

El a ținut să precizeze că toții conducătorii instituțiilor menționate, cu excepția primarilor și președintelui CJ, sunt numiți în urma unor concursuri, de către Consiliile Locale respectiv Consiliile județene.

”Toate aceste instituții au câte un for de conducere ( AGA, etc. ), din care fac parte consilieri locali sau judeteni, ce controlează activitatea directorilor. Acei consilieri sunt numiți acolo prin hotărâri ale deliberativelor locale NU prin DECIZIILE edililor. Astfel se exercită controlul sau coordonarea din partea administrațiilor locale asupra școlilor, spitalelor, aeroporturilor sau a operatorilor de apa-canal sau de colectare a deșeurilor”, a atras atenția parlamentarul liberal sucevean care a adăugat că în cazul tuturor acestora, primăriile și consiliile județene le asigură, după caz, resurse financiare necesare funcționării, dotărilor sau modernizărilor.

”Dar conducătorii, directorii, au calitatea de ordonatori de credite și au atribuții și obligații stabilite prin lege și consemnate în contractele lor de management. Ei au datoria să asigure buna functionare a școlilor, spitalelor, aeroporturilor sau a operatorilor de utilități. În rest alte păreri, opinii sau afirmații în legătură cu presupuse responsabilități ale edililor locali, expuse în spațiul public în ultima vreme , raportate la instituții locale aflate în administrarea autorităților locale nu reprezintă decât declarații politice sau frustrări punctuale generate de necunoașterea legii”, a conchis senatorul Dan Cadariu.


Intră acum și în grupul de