Europarlamentarul Petru Luhan pus la treabă în PE


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PD-L de Suceava, Petru Luhan a fost numit raportor al popularilor europeni în Parlamentul European pentru „Reţeaua de alertă privind infrastructurile critice” şi „Utilizarea tehnologiei informaţiilor de către serviciile vamale”. Conform declaraţiilor oferite marţi de europarlamentarul sucevean, „infrastructurile critice” se referă la facilităţile a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact grav asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor sau asupra funcţionării eficiente a guvernelor cum ar fi infrastructura din transporturi şi distribuţie, energie, utilităţi, sănătate, aprovizionarea cu produse alimentare sau infrastructura din comunicaţii.

„Pentru a proteja această infrastructură de eventuale atacuri teroriste sau dezastre naturale, Comisia Europeană a propus Consiliului să creeze o reţea de alertă privind infrastructurile critice. Această reţea ar trebui să funcţioneze ca un forum electronic care să permită schimbul de informaţii între statele membre şi să includă posibilitatea unei funcţii suplimentare de alertă rapidă”, a mai spus Petru Luhan. El a ţinut să precizeze că un astfel de sistem funcţionează în Statele Unite ale Americii încă din anul 2003.

Petru Luhan a menţionat că în ceea ce priveşte al doilea raport de care se va ocupa, acesta va avea ca obiectiv crearea unui sistem de informaţii al vămilor pentru a preveni, cerceta şi urmări încălcările grave ale legilor naţionale în domeniul vamal, prin accesul mai rapid la informaţii şi prin cooperarea administraţiilor vamale ale statelor membre.

„Sistemul va centraliza o bază de date care va fi pusă la dispoziţia fiecărui stat membru. Aceasta va conţine date organizate pe următoarele categorii: marfă, mijloace de transport, întreprinderi, persoane, tendinţe de fraudă, obiecte reţinute, interzise sau confiscate,” a mai spus Luhan.

Europarlamentarul Petru Luhan este membru titular în Comisia pentru Dezvoltare Regională şi membru supleant în Comisia pentru Libertăţi Civile şi în Sub-Comisia pentru Securitate şi Apărare.


Intră acum și în grupul de