Dan Cușnir(PSD) și Tudor Plăcintă (PNL) de acord că nimic nu va mai fi la fel după criza actuală și că e nevoie de profesionalizare. Cușnir: De aproape 30 de ani țara e condusă de oameni rudimentari politic și administrativ. Plăcintă: Trebuie ca instituțiile să fie funcționale indiferent de oamenii care sunt acolo


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni Tudor Plăcintă (PNL) și Dan Ioan Cușnir (PSD) și-au exprimat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, opinia că după actuala criză sanitară foarte multe lucruri vor trebui schimbate, în special fiind vorba de profesionalizarea sistemelor.

„România are nevoie de oameni care să inspire încredere și are nevoie de oameni care să nu mai facă experimente”, a spus Dan Ioan Cușnir.

El a dat exemplu ordonanțele militare emise în starea de urgență care au fost niște experimente eșuate pentru că sunt neconstituționale și crede că și încercarea menținerii carantinării este neconstituțională.

Asta înseamnă să fim conduși de oameni fără viziune. Nu mă refer la ultimii ani, mă refer la aproape toată perioada de după Revoluție. În loc să fim conduși de oameni cu viziune, de oameni care să inspire încredere, suntem conduși de oameni rudimentari din punct de vedere politic și administrativ, de oameni care pun în război diferite instituții ale statului”, a spus Cușnir.

El a arătat că nu este posibil ca o autoritate a statului să terfelească o altă autoritate a statului pentru că de pierdut are doar statul.

Cum se poate să ieși tu, președinte, să terfelești Curtea Constituțională? Nu se face așa ceva nicăieri în lume. O autoritate a statului nu terfelește o altă autoritate a statului. Nicăieri în lume premierul nu terfelește Parlamentul pentru că prin toate aceste lucururi scade autoritatea statului și este dăunător pentru noi toți”, a spus Cușnir.

El a mai arătat că „este rudimentar să conduci prin amenzi” și a subliniat că românii, în mare parte, s-au comportat exemplar în această perioadă, iar partea cu amenzile a fost rudimentară.

Câtă minte să ai ca în loc să muncești pentru popor, să produci pentru popor, să te lauzi cu amenzile? În loc să muncești pentru popor te lauzi că ai jecmănit poporul”, a spus Cușnir.

Pe de altă parte, consilierul județean Tudor Plăcintă a spus că a constatat că regulile au fost cvasi-respectate. El a arătat că nu știe dacă a fost frica de infecție cu noul coronavirus sau frica de amenzi  sau amândouă.

Dan Ioan Cușnir a continuat spunând că în prezent suntem într-un moment de cotitură și că trebuie să se realizeze că mare parte din acești 30 de ani de la Revoluție și până acum sunt pieduți din punct de vedere politic și administrativ și că dacă se înțelege că a venit vremea ca cei care conduc România de 30 de ani să facă un pas în spate sau în lateral și să se retragă.

„Trebuie să ai curaj să te retragi. Dacă ești inteligent o faci la timp. Dacă ești demn o faci cu capul sus. Vine vremea în care oamenii trebuie să înțeleagă că sunt depășiți din punctul de vedere al modului în care se face politică și administrație în România. Este momentul în care mulți trebuie să spună: Gata! Sunt modele depășite care nu mai pot funcționa. Va trebui un proiect de țară, România Unită, prin care să se interzică traseismul politic la modul real, nu că am plecat de la un partid și mă afiliez unui grup independent. Astea sunt scurtături românești. Traseismul politic ar trebui interzis. La fel cum cred că ar trebui crescut pragul electoral astfel încât să nu mai avem de-a face cu tot soiul de soluții imorale”, a spus Cușnir.

El a apreciat că atunci când se va interzice traseimul politic și se va crește pragul electoral și se va asana clasa politică românii vor putea spera în proiecte de țară reale ale României.

„S-au schimbat vremurile și trebuie să se schimbe și oamenii. Trebuie să se renunțe la abordarea de tip „Eu” și să se vorbească despre ”Noi”, trebuie să se renunțe la trufie și să vedem că suntem conduși de oameni care tratează poporul cu umilință. Umilința este o calitate, nu este un defect”, a spus Cușnir.

El consideră că e de datoria partidelor politice să-și rezolve în interior această problemă.

Consilierul județean Tudor Plăcintă a spus că nu crede că lucrurile vor rămâne la fel după criză.

„După criza asta nu cred că ceva va mai fi la fel ca înainte. Am văzut cu toții și bâlbe administrative ale unor instituții, raportări greșite. Ce bine ar fi fost să știm de existența DSP-urilor înainte de această criză”, a spus consilierul județean liberal.

El susține profesionalizarea instituțiilor din țară.

„Trebuie ca în țara asta să facem sistemele să funcționeze indiferent de oamenii care sunt acolo. E valabil și la spital și la DSP și la deconcentrate și la instituțiile naționale. Să facem sistemele să funcționeze, indiferent de oameni. Oamenii vin și pleacă. De la nefuncționalitatea unor sisteme vedem tot felul de bâlbe pe care le-am văzut în perioada asta și care sunt inerente unui sistem care nu este calibrat așa cum trebuie”, a spus Plăcintă.

 În final consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a spus că Tudor Plăcintă este unul dintre cei care fac o altfel de politică și că este de apreciat.

„Dacă vorbim de altfel de politică, Tudor Plăcintă este un altfel de politician”, a spus Cușnir care a menționat că îl simpatizează pe Plăcintă din 2017 pentru că și-a dat seama că e făcut din altfel de aluat.

El a arătat că într-o perioadă în care foarte mulți aleși locali treceau de la PNL, PDL, la PSD care era pe val, Tudor Plăcintă a primit o ofertă de la PSD pe care a refuzat-o cu decență, cu eleganță și că de atunci a rămas cu respect pentru această atitudine.

„Acesta este tipul de politician care trebuie să schimbe pe cei care acum reprezintă modele depășite, expirate. Tipul de politician Tudor Plăcintă, integru din punct de vedere politic trebuie să-i înlocuiască pe cei care au schimbat câte patru-cinci partide”, a spus Cușnir.  


Intră acum și în grupul de