Liderul PLUS Suceava, Radu Rey: Prin Legea stării de alertă Guvernul PNL vrea să facă demiteri și angajări pe criterii politice prin eliminarea completă a standardelor la numirile în funcțiile de conducere din administrație


Intră acum și în grupul de

Liderul PLUS Suceava, Radu Rey, consideră că unele măsuri din proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă pot duce la creșterea explozivă a angajaților din domeniul administrației publice centrale și locale și la o creștere a cheltuielilor bugetare.

Potrivit acestuia, proiectul permite demiteri și angajări pe criterii politice fără nicio evaluare a competențelor cu efecte devastatoare asupra onestității și profesionalismului necesare în administrația publică.

„Cerem Guvernului si Parlamentului să modifice proiectul de lege pentru a nu compromite ideea de măsuri luate pentru gestionarea crizei sanitare cu suspendarea unor reguli care permit politizarea funcției publice”, a spus președintele PLUS Suceava.

El atrage atenția că proiectul de lege al Guvernului PNL permite eliminarea completă a standardelor și așa foarte scăzute la numirile în funcțiile de conducere din administrație, lucru consolidat de guvernările PSD.

„Modificările deschid posibilitatea ca oricine, cu sprijinul politic necesar, să fie numit într-o funcție de conducere sau din categoria înalților funcționari publici fără a fi fost anterior, nici măcar o zi, funcționar public. Acest lucru este foarte grav, pentru că mai ales înalții funcționari publici trebuie să aibă și independența politică, și competența și pregătirea profesională necesare exercitării înaltei funcții publice, ce presupune, mai ales în cazul prefecților și subprefecților, nu doar coordonarea unor instituții, gestionarea situațiilor de urgență, ci și a procesului de organizare corectă a alegerilor”, arată Radu Rey.

Liderul PLUS Suceava consideră că criza COVID-19 a evidențiat încă o dată problemele din managementul instituțiilor publice – de exemplu, militarizarea spitalelor din cauza managerilor incompetenți sau degringolada din multe DSP-uri – din cauza politizării și promovării pe bază de apartenență la o gașcă, în disprețul suveran pentru criterii minime de competență și onestitate profesională.

„Prevederile din legea propusă de PNL nu fac decât să consolideze și mai mult acest proces permanentizat de guvernările PSD, până la eliminarea completă a oricărei urme de procedură previzibilă și transparentă care să asigure un minim de competență și de egalitate de șanse în ocuparea unei funcții în administrația publică”, a adăugat Radu Rey.

El atrage atenție că introducerea unor astfel de măsuri pentru o perioadă de până la doi ani nu are nimic de-a face cu administrarea crizei COVID-19, ci numai cu favorizarea clientelei politice a celor care guvernează.

„Din păcate, PNL pare că dorește să intre în campaniile pentru alegerile locale și parlamentare cu toate aceste prevederi adoptate care pot duce la consolidarea unui control nedemocratic asupra societății”, a menționat Radu Rey.

El a arătat că în condițiile actuale PLUS cere eliminarea art. 6) alin 1, art.7 alin 2, art. 21 din Proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă cu păstrarea concursului ca formă fundamentală de verificare a competențelor și de garantare a accesului egal la ocuparea unor funcții în administrație și, eventual cu scurtarea termenelor de organizare a concursului, dar cu menținerea tuturor celorlalte condiții din legislația actuală.

Radu Rey mai consideră că limitarea prevederilor art. 20 numai la instituții publice din cadrul Ministerului Sănătății sau a Ministerului Afacerilor Interne pot fi acceptate numai în sensul garantării minimale a obiectivității evaluării – ce înseamnă „neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu”.

El spune că e nevoie de organizarea imediată, în maximum șase luni, a unui concurs național pentru calificarea funcționarilor publici în funcții de conducere.

„A conduce o structura administrativă e o știință și trebuie testată prin concurs. Condiții de concurs unice, publicate, gestiunea concursului de comisii independente”, susține Radu Rey.

El cere evaluarea tuturor agențiilor guvernamentale și să se stabilească ce fac acestea, ce rezultate au avut în ultimii cinci ani, cum se justifică activitatea lor, dar și evaluarea funcționarilor publici de către noile structuri de conducere numite în urma concursului național.


Intră acum și în grupul de