Deputatul USR sucevean Daniel Popescu: Victorie în Parlament împotriva mafiei pădurilor din județul Suceava! Noul Cod Silvic a fost adoptat!


Intră acum și în grupul de

Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură și silvicultură, transmite că “adoptarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul Silvic (PL-x 356/2020) este o mare victorie pentru toți sucevenii preocupați de protejarea pădurilor, dezvoltarea și exploatarea sustenabilă, responsabilă a fondului forestier”. Inițiativa legislativă a fost intens dezbătută în această vară la Comisia pentru agricultură și silvicultură din Camera Deputaților.

“Cele peste 20 de amendamente pe care le-am propus la Comisia de resort sunt inspirate din realitățile dezastruoase din pădurile județului Suceava, realități pe care le-am cunoscut și abordat în cei peste 3 ani de activitate parlamentară în județul natal. Dintre acestea, jumătate au fost adoptate ca atare, restul fiind completate și asumate de întreaga Comisie. Raportul adoptat de Comisia pentru Agricultură și Silvicultură nu convine multor jucători de pe piața tăierilor ilegale de lemn deoarece am trecut și prevederi legate de măsurarea și monitorizarea reală a lemnului tăiat din păduri dar și că transportul ilegal de lemn devine infracțiune, sancțiune dublată de confiscarea autovehiculelor care transportă lemn ilegal.” – a declarat deputatul USR Daniel Popescu.

Deputatul a mai spus că “lobby-ul intens al unor sindicaliști silvici, ai proprietarilor de păduri și ai administratorilor de păduri (în speță, Romsilva), dar și al unor membri ai Guvernului, nu a reușit să forțeze trecerea propunerii de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi putut profita marile companii procesatoare de lemn – precum termita austriacă din județul Suceava, HS Timber Group (fostă Holzindustrie Schweighofer).” Precedenta tentativă de eliminare a acestui articol din Codul Silvic a stat la baza protestelor cu zeci de mii de oameni în stradă, în mai 2015, la București și în multe alte localități din țară și Diaspora.

“Le mulțumesc tuturor specialiștilor, reprezentanților organizațiilor non-guvernamentale, activiștilor de mediu, specialiștilor din mediul academic și silvicultorilor de buna credința din sistem, în special din județul Suceava, pentru sprijin și implicare! Le mai mulțumesc activiștilor de mediu și bucovinenilor curajoși care, în perioada stării de alertă, NU au lăsat garda jos, în special în județul Suceava.” – a transmis deputatul USR.

Modificările mai vizează și:

●            Organizarea de evenimente publice sau facilitarea accesului cetățenilor pe jos sau cu bicicleta în pădure și obținerea actelor de mediu pentru exploatarea pădurilor.

●            Trecerea etapizată la vânzarea ca lemn fasonat a copacilor tăiați din pădurile proprietate publică de stat, pentru a putea măsura exact lemnul care pleacă din păduri.

●            Încadrarea ca infracțiune a transporturilor de lemn fără acte, în cazul transporturilor de peste 10 mc de lemn, dublată de confiscarea mijlocului de transport.

●            Încadrarea ca infracțiune a oricărui furt sau tăiere ilegală de lemne, indiferent de volumul furat și/sau tăiat ilegal.

De asemenea, a fost completată definiția materialelor lemnoase, astfel încât să fie blocată “Metoda Tocătorul”, folosită pentru sustragerea din pădure a unor cantități importante de lemn tăiat ilegal; propunerea a venit în urma reportajelor de investigație și presiunii activiștilor de mediu, și a beneficiat de susținerea a 50.000 de cetățeni care au semnat petiția inițiată de Comunitatea Declic.

“În lipsa acestor măsuri, România risca să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri în orice moment. Lupta pentru oprirea tăierilor ilegale de păduri nu se încheie nici acum, nici după adoptarea legii. Activiștii de mediu și reportajele de investigație de pe teren continuă să ne arate și alte metode de furt. Din păcate, exploatarea pădurilor se face, cu iresponsabilitate, iar tăierile ilegale de păduri și distrugerea acestora beneficiază de clemența și complicitatea unor decidenți politici și ai unor angajați ai instituțiilor publice de la nivel local și central.”, a conchis deputatul sucevean Daniel Popescu.


Intră acum și în grupul de