Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” a reușit să organizeze prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei în cei 30 de ani de democrație, sărbătorind astfel aniversarea parcului din localitate realizat prin implicarea voluntară a localnicilor


Intră acum și în grupul de

Parcul Prieteniei din comuna Bilca, un parc realizat în proporție de aproape 80% prin implicarea voluntară a cetățenilor din comună, a împlinit în data de 6 septembrie un an de existență și a fost gazda unor evenimente în premieră pentru comunitatea locală.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, respectând toate normele sanitare în vigoare, purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și respectarea distanței fizice corespunzătoare, membrii Grupului civic au organizat o serie de evenimente cultural-artistice și în premieră pentru perioada post-decembristă o dezbatere electorală la care au fost prezenți toți cei cinci candidați la funcția de primar a comunei Bilca precum și numeroși localnici.

Seria de evenimente a fost deschisă de o prezentare a principalelor acțiuni întreprinse de către Grupul civic “Inițiative pentru Bilca” în ultimul an: amenajarea unei căsuțe pentru cărți, activități culturale, acțiuni umanitare precum distribuirea de pachete alimentare persoanelor defavorizate în perioada pandemiei și nu numai, strângere de fonduri și acoperirea cu tablă a acoperișului casei unei bătrâne singure și neajutorate, acțiuni de ecologizare a râului Bilca și a unei păduri de stejari sau începerea amenajării unui traseu de biciclete. Acestor acțiuni se adaugă cele care au redat bucuria copilăriei cum au fost cele două evenimente de iarnă( „Hai la săniuș!” și „Oamenii de zăpadă din Parcul Prieteniei” sau „Flori pentru mame” desfășurat chiar de 8 Martie, precum și construirea de către copii a unor căsuțe pentru păsărele, care au fost așezate în Parcul Prieteniei și de-a lungul întregii localități). În final, cei mai activi dintre membrii grupului au povestit despre motivația lor de a se implica în comuna natală și a de schimba fața localității prin implicare civică, precizează sursa citată.

Ulterior prezentării, a urmat un eveniment în premieră pentru comuna Bilca, chiar pentru județul Suceava și pentru regiune: prima dezbatere organizată în cei 30 de ani de democrație postdecembristă în comună, la care au participat toți candidații la funcția de primar, dezbatere intitulată „Candidații față în față cu cetățenii”. Evenimentul organizat și moderat de către membrii grupului civic i-a provocat pe candidați să-și prezinte viziunea și proiectele de dezvoltare pe care le propun în fața electoratului. Evenimentul a fost de asemenea transmis live pe pagina de Facebook a grupului. Pe lângă întrebările pregătite și adresate de către membrii grupului, cetățenii prezenți dar și cei din online au avut ocazia să adreseze la rândul lor întrebări candidaților. Dezbaterea s-a desfășurat într-o atmosferă respectuoasă și de o manieră constructivă pentru comunitate.

„Democrația noastră trebuie să fie vie, iar asta nu se poate realiza decât printr-un dialog real între cetățeni și aleși. Ne bucurăm că toți candidații au acceptat provocarea noastră și pentru prima dată în cei 30 de ani de democrație postdecembristă are loc o astfel de activitate, cu toate măsurile de siguranță luate. Este un semn de normalitate ca acest dialog să existe, iar cei care își asumă o candidatură pentru o funcție publică, să vină în fața oamenilor și să arate cine sunt, de ce sunt capabili și ce anume îi motivează să facă acest lucru. Încurajăm cetățenii din alte localități să facă la fel, să se organizeze în grupuri civice și să își cheme politicienii locali în fața oamenilor, pentru o comunitate și o democrație mai sănătoasă.”, au declarat Luca Ciubotaru și Petru Cioată din partea grupului civic.

La sfârșitul dezbaterii, cei prezenți au fost încântați de ritmuri de chitară și nai în cadrul unui concert folk și de muzică ușoară susținut de către 4 artiști locali. Concert urmat de proiecția filmului documentar realizat de jurnaliștii Recorder „30 de ani de democrație”, mai arată sursa citată.

Grupul civic “Inițiative pentru Bilca” se descrie ca un grup civic de acțiune locală, independent, apolitic, apărut în 2018 și care își propune să dea ceva înapoi comunității locale, promovând cetățenia activă și buna guvernare locală.


Intră acum și în grupul de