Deputatul PNL Ioan Bălan solicită ministrului Muncii să spună dacă propune majorarea salariului minim brut în 2021 și cu ce procent


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat, miercuri, ministrului Muncii, Violeta Alexandru, lămuriri privind majorarea salariului minim brut garantat pentru anul 2021.

El i-a transmis ministrului că, în ciuda tuturor intoxicărilor formulate în spațiul public de fostul partid de guvernare, în anul 2020, Guvernul PNL a majorat salariul minim brut pe țară garantat în plată cu 7,2%, până la nivelul de 2.230 lei.

„Această majorare, care a luat în calcul atât nivelul inflației, precum și sporul de productivitate din anul precedent nu a generat o sarcină financiară greu de suportat pentru angajatorii privați și nici nu a transmis un nou impuls inflaționist în economie, creșterea prețurilor în anul 2020 intrând pe o pantă descendentă”, a arătat deputatul liberal.

În condițiile în care cunoaște că ministrul Muncii are între priorități stabilirea unui mod de fundamentare și de majorare anuală a salariului minim brut pe țară garantat în plată și având în vedere că stabilirea nivelului acestuia pentru anul 2021 este importantă pentru elaborarea bugetului de stat, în special a capitolului de cheltuieli de personal, deputatul PNL Ioan Bălan solicită ministrului să precizeze dacă pentru anul 2021 va propune o majorare a salariului minim brut pe țară garantat în plată ținând cont de aceiași indicatori economici, respectiv de rata inflației și de sporul de productivitate a muncii în anul curent.

Totodată, Ioan Bălan întreabă dacă în cadrul ministerului este în prezent fundamentat un asemenea procent de majorare și care ar putea să fie acesta.

El mai vrea să afle dacă în condițiile coexistenței a trei tipuri de salariu minim brut pe țară garantat în plată incluzând și salariul minim pentru studii superioare și cel pentru lucrătorii din construcții, dacă și în anul 2021 va continua să existe acest tip de diferențiere.


Intră acum și în grupul de