Acasă Politica Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii Europene pentru 2010

Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii Europene pentru 2010


Intră acum și în grupul de

Plenul Parlamentului European a adoptat saptamana trecută, la Strasbourg, pentru ultima oară sub regulile Tratatului de la Nisa, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2010. Potrivit europarlamentarului PD-L de Suceava, Petru Luhan, acesta va fi de 141.453 miliarde euro în angajamente (suma la care UE intenţionează să se angajeze, cum ar fi suma necesara pentru iniţierea procedurii de licitaţie) şi 122.937 miliarde euro în plăţi (plăţile efective efectuate pe perioada unui an).

“Bugetul final UE pentru anul 2010 reprezintă deci 1,20% procent din PIB în angajamente și 1,04% procent din PIB în plăți și ne dorim ca, deși nevoile sunt mari, având în vedere perioada de criză economică, să reușim să facem față cu acest buget”, a explicat Luhan.



El a arătat că planul de redresare economică va costa Uniunea Europeană 2,4 miliarde euro în anul 2010, astfel încât să se deschidă noi linii de finanțare pentru IMM-uri și să demareze investițiile pentru modernizarea infrastructurii. În plus, au fost adoptate si alte masuri in sensul depasirii crizei economice – spre exemplu acțiunea pregătitoare ”Promovarea unui mediu mai favorabil microcreditului în Europa” sau Acțiunea pregătitoare „Erasmus pentru tineri antreprenori”.

“Au fost adoptate liniile bugetare vizând acțiunea pregătitoare în vederea monitorizării ecologice a Bazinului Mării Negre şi un Program-Cadru european comun pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre. România va putea beneficia și de efectul acțiunilor ce vor fi întreprinse în domeniile Turism durabil si Turism social pentru care au fost de asemenea alocate resurse. Referindu-ne tot la zona de la granița de Est a Uniunii Europene, unde ne aflam și noi, am remarcat ca s-au alocat resurse pentru Fondul pentru frontierele externe. Sper ca autoritățile responsabile din România să le utilizeze cu maximum de eficiență”, a mai spus eurodeputatul PD-L.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version