Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Transporturilor modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată din județul Suceava: Lipsa modernizării acestora continuă să genereze accidente soldate cu victime aproape în fiecare lună


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să răspundă dacă are în vedere lucrări de refacere a trecerilor la nivel cu calea ferată din județul Suceava și dacă e posibil ca lucrările să fie preluate de autoritățile locale și finanțate cu fonduri europene.

„În primul rând, vă felicit pentru modul în care aţi reuşit să deblocaţi cele mai importante proiecte de infrastructură mare pentru Moldova şi apreciez modul în care dumneavoastră monitorizaţi stadiul de realizarea a proiectelor de autostrăzi pentru această parte a ţării, în special pentru Autostrada Unirii şi Autostrada Moldovei”, spune Balan în deschiderea solicitării.

El îi aduce la cunoştinţă faptul că la nivelul judeţului Suceava lipsa modernizării trecerilor la nivel cu calea ferată, în special absenţa barierelor automate, continuă să genereze accidente soldate cu victime aproape în fiecare lună.

„Personal, în calitate de deputat, am interpelat constant guvernele anterioare şi am solicitat ca toate trecerile la nivel cu calea ferată să beneficieze de investiţii – reabilitarea covorului asfaltic, creşterea vizibilităţii şi instalarea de bariere automate. Încă din anul 2018, ministrul PSD al transporturilor de la acea vreme se angaja să modernizeze un număr de 88 de treceri la nivel cu calea ferată în Judeţul Suceava, angajament care nu a fost dus la îndeplinire”, a spus Ioan Bălan.

El a arătat că având în vedere faptul că acest tip de investiţie nu generează un impact bugetar deosebit de mare şi luând în considerare că realizarea acestor investiţii se va traduce în salvarea vieţii participanţilor la trafic, el îi cere ministrului să răspundă dacă în condiţiile în care în această perioadă se stabilesc priorităţile investiţionale ce vor fi incluse în bugetul de stat pentru anul 2021,  dacă are în vedere să includeţi în capitolul de investiţii modernizarea tuturor trecerilor la nivel cu calea ferată din judeţul Suceava.

Ioan Bălan cere și o estimare a costurilor medii ale modernizării unei treceri la nivel cu calea ferată şi care ar fi efortul bugetar total al modernizării tuturor trecerilor din judeţul Suceava în anul 2021.

Deputatul liberal sucevean solicită ministrului să spună și în ce măsură asemenea investiţii ar putea să fie preluate de către autorităţile administraţiei publice locale sau judeţene şi realizate cu fonduri europene nerambursabile.


Intră acum și în grupul de