Ioan Bălan propune ca PNDL 3 să devină cel mai puternic mecanism de investiții locale în următoarea perioadă. El solicită ministrului Dezvoltării să prezinte principalele direcții de investiții care vor sta la baza următoarei etape a PNDL

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a solicitat, miercuri, ministrului Dezvoltării, Czeke Attila, să prezinte stadiul fizic de realizare a lucrărilor și execuția financiară pentru proiectele de investiții de interes local derulate prin PNDL (etapa I și II) la nivelul județului Suceava, dar și să răspundă dacă nu ar fi oportun ca PNDL 3 să devină cel mai puternic mecanism de investiții locale din următoarea perioadă.

Într-o întrebare adresată în Parlament ministrului Dezvoltării, Ioan Bălan subliniază că administrațiile publice locale din județul Suceava au reușit să genereze în anii anteriori proiecte de investiții de calitate, lucru apreciat și de evaluatorii Guvernului care au integrat aceste proiecte pentru finanțarea prin Programul Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II).

„În ciuda carențelor de finanțare înregistrate în anii 2018-2019, proiectele au fost susținute de administrațiile locale și constructori, iar în anul 2020 Guvernul a reușit să acopere în integralitate cererile de finanțare. Mai mult decât atât, chiar în debutul anului 2021, domnia voastră ați reușit să găsiți resurse pentru a onora noi cereri intermediare de plată pentru beneficiarii PNDL I și II și chiar ați generat o așteptare uriașă privind posibilitatea lansării, în partea a doua a anului, a unei noi etape (etapa a III-a PNDL), care să continue unele axe de finanțare și să deschidă altele noi (infrastructura de educație, sănătate și extinderea rețelelor de utilități, inclusiv de gaze naturale)”, a arătat deputatul liberal sucevean.

El arată că în condițiile în care cea mai mare parte a primăriilor de comune și orașe mici nu pot promova proiecte majore de investiții din bugetele proprii pentru că acestea abia acoperă cheltuielile curente de funcționare, speranța creșterii calității vieții în comunitățile locale este legată de modul în care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației găsește resurse financiare și reușește să le sprijine.

În acest context, Ioan Bălan cere ministrului să-i prezinte situația actualizată la nivelul lunii ianuarie 2021 care să reflecte stadiul fizic de progres al lucrărilor și execuția financiară pentru proiectele de investiții de interes local derulate prin PNDL (etapa I și II) la nivelul județului Suceava.

„Având în vedere necesitatea utilizării în integralitate a resurselor financiare europene nerambursabile (peste 80 miliarde de euro), disponibile prin bugetul multianual 2021-2027 și prin NextGenerationEU, vă rog să precizați dacă nu ar fi oportun ca noua etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 3) să devină cel mai puternic mecanism de investiții locale în următoarea perioadă”, a mai cerut Ioan Bălan.

El îi mai cere ministrului să precizeze care sunt principalele direcții de investiții care vor sta la baza următoarei etape a PNDL.