Deputatul PSD de Suceava George Șoldan propune, prin lege, creșterea de la 10 la 40 de lei/zi a alocației de hrană pentru pacienții internați în spitalele din România


Intră acum și în grupul de

Prima ințiativă legislativă a deputatului PSD de Suceava George Șoldan vizeză creșterea alocației de hrană la 40 lei/pacient internat /zi în spitalele din România.

El a explicat că dincolo de durere și griji, pacienții internați în spitalele noastre suferă și gustul amar, la propriu, al mâncării necorespunzătoare din farfurie.

„Mă întreb și vă întreb: Ce poți mânca de 10 lei, de 3 ori pe zi? Poate doar răbdări prăjite sau bătaie de joc. Atât acordă astăzi statul român pentru hrana unui pacient: 10 lei pe zi pentru 3 mese. Cu 10 lei/zi, statul mănâncă pacienții de vii”, spune Șoldan.

Deputatul sucevean crede că „Pacient în România” poate fi astăzi un titlu foarte bun pentru un film de groază.

„Te ia groaza și când vezi ce mâncare, dacă o putem numi așa, primesc pacienții în spitale. Românii internați în spitalele de stat din România sunt mai prost hrăniți decât infractorii din penitenciare”, a apreciat parlamentarul social-democrat.

El a arătat că acum, ca deputat, poate să fac ceva concret în sprijinul pacienților din spitalele publice și că în această săptămână a depus la Parlament prima sa inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

„Scopul acestei inițiative legislative este să îmbunătățim calitatea hranei pe care o primesc pacienții români în spitale, ținând cont de meniul zilnic care trebuie stabilit, funcție de afecțiunile fiecăruia, dar și de valorile calorice necesare”, a menționat Șoldan.

El precizează că cea mai importantă modificare pe care a propus-o în acest proiect, alături de colegii mei, deputații Ivan Bogdan Gruia și Suciu Daniel, este creșterea alocației de hrană la 40 lei/zi/pacient internat în spitalele din România, față de 10 lei, echivalentul a 2 euro / zi, cât este în prezent.

„Suma de 40 de lei/zi se acordă pacientului de la data internării efective, pe toată perioada spitalizării, și va fi actualizată anual cu rata inflației. La inițiativa noastră, alocația de hrană este definită ca fiind „sumă unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat, calculată în funcție de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile: masa de dimineață, prânz și seară, stabilită către comisia special constituită în acest sens”., a explicat deputatul.

Alocația de hrană va putea fi susținută atât din bugetele proprii ale autorităților locale, dar și cu fonduri guvernamentale.

„În 2021, să vezi la intrarea în spitale sau pe holuri rude cu sacoșe cu mâncare știind că aceasta este singura modalitate ca pacienții să mănânce sănătos, este o imagine dezolantă. Prin adoptarea acestor măsuri, vom face primii pași pentru redarea demnității pacienților internați în spitalele de stat. Îi invit pe toți colegii mei parlamentari să susțină această inițiativă, indiferent de culoarea politică, pentru că toți oamenii internați în spitale au dreptul să primească o masă decentă”, a concluzionat George Șoldan.


Intră acum și în grupul de