Orest Onofrei: „Nimeni nu e mai presus de lege. Nici macar Mircea Geoana”


Intră acum și în grupul de

În timp ce preşedintele Senatului a acuzat mai mult de jumătate dintre senatori că fac abuz de putere, de fapt abuzul de putere confirmat este cel al lui Mircea Geoană prin refuzul de a supune votului plenului ordinea de zi, a declarat miercuri secretarul Biroului Permanent al Senatului Orest Onofrei, senator PD-L de Suceava.

Parlamentarul sucevean consideră că prin modul în care a condus şedinţa de miercuri a Senatului, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a confirmat că există suficiente motive pentru a fi schimbat din funcţie. „Refuzul ostentativ de a accepta propunerea PD-L de a supune la vot ordinea de zi este o încălcare flagrantă a Regulamentului şi abuz de putere”, a spus Onofrei.

Senatorul PD-L a ţinut să sublinieze că nici o persoană nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unor subiecte în afara Curţii Constituţionale. „Astăzi, Mircea Geoană a explicat că preşedintele Senatului este singura persoană din România aleasă care nu poate fi schimbată din funcţie indiferent de ceea ce face această persoană. Constituţia stipulează că nimeni nu e mai presus de lege. Nici măcar Mircea Geoană”, a conchis Orest Onofrei.

Liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a cerut, miercuri, în deschiderea şedinţei de plen a Senatului, introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană, semnată de 58 de senatori PDL, UDMR şi independenţi.

După ce reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare şi-au exprimat punctele de vedere în legătură cu această solicitare, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat “inadmisibilă” solicitarea privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al acestei Camere, menţionând că nu va supune votului plenului introducerea pe ordinea de zi.

În schimb, a fost supusă la vot ordinea de zi fără punctul privind revocarea lui Geoană, care a fost respinsă de plen.

Ulterior, şedinţa plenului a fost întreruptă pentru o pauză de consultări. În urma acestor consultări, nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Liderul grupului PDL din Senat, Constantin Igaş, a anunţat, după reluarea şedinţei, că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct, şi prelungirea dezbaterilor până la epuizarea ordinii de zi.

Intervenţiile de la tribuna Senatului au continuat şi, în cele din urmă, în jurul orei 13.30, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat închisă şedinţa plenului de miercuri.

“Plenul Senatului de săptămâna trecută a aprobat programul de lucru pentru astăzi şi în interiorul căruia ne aflăm, chiar l-am depăşit 25 de minute. Din punct de vedere al acestei şedinţe, îmi pare enorm de rău că s-a ales calea boicotării ordinii de zi prin votul împotrivă. Suntem azi în faţa absenţei obiectului muncii prin decizia dumneavoastră, am să constatat că programul de lucru al plenului Senatului de astăzi a fost depăşit”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că îi încurajează pe senatori să revină la săptămâna viitoare, la plen, “cu înţelepciune” şi le-a cerut să nu creeze “un spectacol care face rău prestigiului instituţiei, dar şi ca oameni politici”


Intră acum și în grupul de