Mirela Adomnicăi: FMI plasează România pe locul 124 alături de state africane privind sprijinul acordat în pandemie populației și economiei. Unde s-au dus sumele uriașe de bani împrumutate de Florin Cîțu?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a s-a întrebat, vineri, într-o conferință de presă on line, unde s-au dus sumele uriașe de bani împrumutate anul trecut de Florin Cîțu, pentru că în spitale nu sunt și nici în sprijinirea economiei.

Ea a spus că un comunicat al FMI care a analizat modul în care statele au intervenit pentru a sprijini populația și mediul economic afectate de pandemie, plasează, din 191 de state, România pe locul 124 din perspectiva eforturilor făcute de stat în sprijinul populației și al mediului economic.

Potrivit lui Adomnicăi, din această perspectivă, guvernarea de dreapta a scos țara din Europa și a plasat-o lângă câteva state africane.

„În 2020 noi am avut o alocare de 2,3 la sută din PIB pentru ceea ce înseamnă nu doar cheltuieli, ci și amânare sau scutire la plată, în ciuda a ceea ce declara la începutul anului premierul Cîțu care spunea că a alocat 4,5 la sută din PIB pentru sprijinul populației și mediului economic”, a declarat deputatul social-democrat.

Ea a amintit că anul 2020 s-a încheiat pentru România cu un deficit de 9,4 la sută.

„În anul 2020 Guvernul liberal se apropia de pragul psihologic de 100 de miliarde de euro împrumutați cu dobânzi mult mai mari decât celelalte state. Ne punem întrebarea în mod firesc unde s-au dus acei bani pentru că nu-i găsim nici în dotarea de spitale, nici în suplimentarea paturilor de la ATI, nici în sprijin economic și ne uităm la HoReCa, ce așteaptă cu nerăbdare un sprijin sau la fermierii români care nu au primit despăgubiri cel puțin pentru seceta pe care am traversat-o anul trecut”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a mai declarat că în ultimul an, în pandemie, când în celelalte țări se protesta, în România se respectau toate regulile care se impuneau populației.

„Acum, când le-a ajuns românilor cuțitul la os și de patru zile vedem proteste în orașe din țară, vedem că autoritățile îi califică pe acești români- care au ales să protesteze după un an de conformare și respectare a regulilor- drept făcuți huligani, fasciști, analfabeți funcționali”, a mai spus parlamentarul sucevean.

Ea a mai arătat că a urmărit cu momentele penibile în care președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, au fost prezenți la marcarea a 100 de ani de existență a Institutului Cantacuzino, o instituție strategică și care a primit în 2017, în timpul guvernării PSD, fonduri, iar în 2019 s-au făcut peste 100 de angajări pentru reluarea producției de vaccinuri, dar că nici acum nu poate să le producă, ci doar să depoziteze ce produc alții, precizând că Bulgaria are deja două unități de ambalare a vaccinurilor.

Adomnicăi a mai arătat că deși există unități care să producă în țară vaccinuri, măști sau echipamente e protecție, acestea nu sunt încurajate de autoritățile guvernamentale.

Ea a amintit că anul trecut când era șef al AJOFM Suceava și când se făceau plăți pentru șomajul tehnic, a fost contactată de agenți economici suceveni din domeniul confecțiilor care doreau să obțină sprijin pentru a se reprofila și a produce măști pentru piața internă ca să nu fie nevoiți să închidă și să trimită angajații în șomaj.

„Mi-au spus mai târziu că nu au găsit înțelegere deloc la Guvern și au fost nevoiți, unii, să-și închidă activitatea, au dat faliment, iar alții, astăzi, produc măști, produc combinezoane, și fac export pentru că aici nu au reușit să găsească deschidere”, a declarat Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de