Onofrei apeleaza la solutiile PDL din campania electorala pentru relansarea agriculturii


Intră acum și în grupul de

Încă nu sunt identificate soluţii serioase şi viabile pentru dezvoltarea sectorului agricol, a apreciat marţi senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, făcând referire la propunerea privind fiscalizarea vânzării pătrunjelului la tarabă. „Ieşirea din criză şi relansarea agriculturii româneşti nu trebuie să se bazeze pe fiscalizarea pătrunjelului şi a leuşteanului pe care ţaţa Floarea îl vinde în piaţă”, a spus senatorul PDL, arătându-se îngrijorat că în domeniul agriculturii, asumat de PDL ca prioritate naţională, lucrurile par să meargă foarte încet, sau deloc.

El a subliniat că atât preşedintele Traian Băsescu cât şi PDL au prezentat în programele din campaniile electorale soluţii pentru relansarea agriculturii. „Cred că acele soluţii şi propuneri trebuie puse în practică”, a spus Onofrei. El a arătat că se poate vorbi de fiscalizarea agriculturii la producătorii agricoli, dar nu la cei care fac agricultură de subzistenţă. „Cei care vând la tarabă fac un fel de troc, leuştean contra făină sau pătrunjel contra zahăr”, a spus Onofrei.

El a mai declarat că agricultura României are alocări din fonduri europene zece miliarde de euro în acest exerciţiu bugetar pentru dezvoltare, iar până acum, cu bani europeni se puteau înfiinţa foarte multe ferme noi care produceau pentru piaţă şi alimentau şi bugetul.

Onofrei a mai spus că este necesar să fie făcută ordine între intermediarii nefiscalizaţi şi ilegali din pieţele agroalimentare care au pus monopol pe pieţe şi care fac doar evaziune fiscală.

Totodată, senatorul PDL a mai arătat că va trebui pusă în aplicare şi propunerea avută de preşedintele Traian Băsescu în programul electoral privind înfiinţare de depozite pe produs unde producătorul individual să-şi vândă marfa care să fie apoi selectată, ambalată şi programată să fie trimisă spre vânzare prin marile lanţuri de magazine în baza unor contracte de lungă durată.

La aceste depozite producătorii individuali vor obţine câştiguri în funcţie de cantitatea de produse agricole aduse, a spus Onofrei care a adăugat că aceste depozite, bine utilate, se pot construi prin proiecte cu finanţare europeană, prin asociaţiile pe produs. „Cred că Ministerul Agriculturii trebuie să vină cu propuneri legislative care să încurajeze astfel de acţiuni”, a mai declarat Onofrei care consideră că Ministerul Agriculturii trebuie să fie atent să includă în noua strategie agricolă comună specificul agriculturii româneşti.


Intră acum și în grupul de