Ioan Stan: Primăriile sucevene renunță la proiecte de gaz metan prin POIM după ce cofinanțarea a crescut peste noapte la 50 la sută. Primăriilor li s-a spus inițial că vor primi 100% fonduri nerambursabile


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan, a declarat, marți, că după ce au fost momite că li se alocă fonduri europene nerambursabile în proporție de 100% prin POIM, pentru înființarea rețelelor de gaz metan, 36 de primării din Suceava s-au trezit că regulile sunt schimbate peste noapte, fără nicio notificare prealabilă și că în loc să primească finanțarea promisă, trebuie să vină ei cu o cofinanțare de aproximativ 50%, plus TVA-ul de 19%.

„În consecință, majoritatea primăriilor care au depus documentațiile pentru obținerea finanțărilor respective s-au văzut nevoite să renunțe la proiecte, pentru că nu au cum să facă rost de banii necesari cofinanțării apărute peste noapte. Asta după ce primăriile în cauză au cheltuit deja sute de mii de lei din fondurile proprii pentru studiile de fezabilitatea și documentația cerută inițial de Ministerul Energiei pentru accesarea fondurilor amintite. A devenit deja o obișnuința ca Guvernul Cîțu și alianța PNL-USRPLUS-UDMR să demonstreze că se pricep la orice altceva, numai la guvernat nu”, a explicat Stan.

Senatorul a subliniat că, în consecință, majoritatea primăriilor care au depus documentațiile pentru obținerea finanțărilor respective s-au văzut nevoite să renunțe la proiecte, pentru că nu au cum să facă rost de banii necesari cofinanțării apărute peste noapte. Asta după ce primăriile în cauză au cheltuit deja sute de mii de lei din fondurile proprii pentru studiile de fezabilitatea și documentația cerută inițial de Ministerul Energiei pentru accesarea fondurilor amintite. 

„Cu alte cuvinte, ceea ce au făcut cei de la putere nu numai că este o dovadă de iresponsabilitate și incapacitate administrativă, dar putem spune că este chiar o bătaie de joc la adresa primăriilor din întreaga țară, nu numai din Suceava, care dacă ar fi fost informate corect de la început, nu și-ar mai fi risipit banii pe proiecte irealizabile, ci le-ar fi găsit altă utilitate, finanțând lucrări pe care le-ar fi putut duce la bun sfârșit”, a adăugat liderul PSD Suceava.

Astfel, potrivit lui Stan, aceasta este încă o dovadă faptului că actuala guvernare este incapabilă să gândească vreun proiect de țară coerent, pe termen lung, care să ajute unitățile administrative să se dezvolte.

„Luând în considerare cele prezentate mai sus, dar și cu alte ocazii, credem că adevăratul principiu după care se conduce actuala guvernare este: „una zicem, alta facem”. Iar asta ne determină și mai mult să depunem moțiune de cenzură ca să terminăm cu această guvernarea dezastruoasă pentru întreaga țară”, a arătat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de