Luhan solicita CE ajutoare banesti pentru sinistratii din Romania

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a cerut preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, identificarea unor surse de finanţare pentru sprijinul sinistraţilor inundaţiilor din România, fonduri care să fie alocate mult mai repede decât cele din cadrul Fondului de Solidaritate. „Am solicitat Comisiei Europene să identifice fonduri de ajutor pentru toţi cei afectaţi de inundaţiile din România”, a declarat miercuri Petru Luhan, arătând că pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţiile din România este nevoie şi de alte resurse în afara Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene.

Eurodeputatul sucevean a mai cerut, în cadrul grupului politic al Popularilor Europeni, includerea României în rezoluţia privind inundaţiile care au avut loc în ţări din Europa Centrală, rezoluţie care se referea iniţial în special la Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Franţa. Această rezoluţie a fost adoptată de Parlamentul European în sesiunea plenară din luna iunie şi solicită Comisiei să sprijine cu cea mai mare rapiditate persoanele afectate de consecinţele economice şi sociale ale catastrofelor provocate de inundaţii.

De asemenea, în document se mai solicită Executivului european adoptarea de urgenţă a unor măsuri, pentru a se asigura că Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pune la dispoziţie resursele financiare necesare în mod prompt, eficient şi flexibil.

În aceeaşi rezoluţie se mai cere Comisiei ca, pe lângă mobilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene, să dea dovadă de deschidere şi flexibilitate atunci când va negocia cu autorităţile naţionale şi regionale revizuirea programelor operaţionale regionale pentru 2007-2013 finanţate de FEDR, FSR şi Fondul de coeziune, demarând această revizuire cât mai curând posibil. „Voi sprijini Guvernul României, prin efectuarea demersurilor necesare şi urmărirea, de la Bruxelles, a procedurii de acordare a sprijinului financiar, aşa cum am făcut-o şi pentru accelerarea alocării celor 11,8 milioane de euro judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş, grav afectate de efectele inundaţiilor din iulie 2008”, a spus Petru Luhan.