Deputatul PNL Ioan Bălan cere Guvernului soluții pentru ca majorarea prețurilor la energie să nu afecteze fermierii: Majorările costurilor din sectorul agricol se vor regăsi în prețurile produselor alimentare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan întreabă Ministerul Agriculturii ce intenționează să facă pentru ca fermierii din România să nu fie afectați de creșterea prețurilor energiei și dacă are în vedere  aplicarea unor măsuri temporare pentru protecția fermierilor români.

„Majorarea semnificativă a tuturor prețurilor produselor energetice apasă tot mai puternic pe umerii fermierilor români. Astfel: prețul gazelor naturale se resimte într-o triplare a prețului la îngrășămintele chimice; majorarea cu peste 60% a prețului carburanților determină o creștere a costurilor pentru lucrările mecanizate și pentru transport; majorarea prețului energiei electrice generează o creștere a costurilor cu încălzirea și iluminatul unităților de producție, precum și a costurilor cu irigațiile pentru diferite culturi”, a explicat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, chiar dacă legislația europeană nu permite acordarea de sprijin financiar care să fie asimilat ajutorului de stat, același drept comunitar, coroborat cu noile reglementări ale Comisiei Europene în chestiunea majorărilor accelerate ale prețurilor produselor energetice, lasă, totuși,  oportunitatea de a susține financiar, cu caracter temporar, acei consumatori afectați de această creștere de prețuri.

Ioan Bălan a atras atenția că majorarea costurilor din sectorul agricol se va reflecta în prețul final crescut plătit de consumatori pentru produse alimentare.

În aceste condiții, el solicită ministrului să spună dacă are în intenție să evalueze acordarea unor ajutoare financiare cu caracter temporar, pentru anul 2022, care să compenseze, cel puțin în parte majorarea semnificativă a costurilor produselor energetice.

Totodată, parlamentarul sucevean dorește să afle în ce măsură Guvernul României poate să acorde o majorare temporară a nivelului subvenției în anul 2022, cu scopul protejării fermierilor români în fața creșterii excesive a costurilor și dacă Ministerul Agriculturii intenționează să înceapă negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a obține autorizare pentru aplicarea unor măsuri temporare pentru protecția fermierilor români.


Intră acum și în grupul de