Suceveanca Mihaela Sasu, prezenta la Luxemburg la intrunirea tinerilor parlamentari francofoni


Intră acum și în grupul de

În perioada 19-25 iulie 2010, a avut loc în Luxemburg întrunirea tinerilor parlamentari francofoni, cu prilejul desfăşurării proiectului „Triple C” al organizaţiei tinerilor francofoni JFAction (Jeunesse Francophone en Action). JFAction s-a înfiinţat în anul 2009 având drept membri fondatori tinerii parlamentari francofoni participanţi la cea de-a V-a Sesiune a Parlamentului Francofon al Tinerilor (PFJ), ce s-a desfăşurat în perioada 1-7 iulie 2009.

În calitatea sa de membră a Parlamentului Francofon al Tinerilor (PFJ) şi a organizaţiei internaţionale JFAction, suceveanca Mihaela SASU, studentă în anul al III-lea în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, a făcut parte din echipa proiectului „Triple C”.
Programul evenimentului aflat sub egida PFJ şi JFAction a constat într-o serie de workshop-uri axate pe patru teme: Diversitate Culturală, Comunicare Organizaţională, Democraţie şi Cetăţenie, Dezvoltare Durabilă.

În contextul diversităţii culturale, proiectul Triple C a reunit peste 30 de tineri francofoni de diferite naţionalităţi, veniţi de pe patru continente (Europa, Africa, Asia şi America). În ceea ce priveşte comunicarea organizaţională, prezenţa acestei tematici în program s-a justificat prin faptul că toţi participanţii şi-au motivat dorinţa de a se implica în acest eveniment în primul rând prin calitatea lor de voluntari în cadrul unor organizaţii non-guvernamentale de tineret naţionale sau regionale.

În aceeaşi ordine de idei, având ca punct de plecare misiunea Parlamentului Francofon al Tinerilor, JFAction a orientat problematica proiectului Triple C şi spre un domeniu în care efectele diversităţii culturale conduc spre realizarea unui cadru legislativ favorabil, şi anume, democraţie şi cetăţenie. Conştienţi de inflexiunile semnalate astăzi în forurile decizionale europene, centrale şi locale, organizatorii au introdus în programul evenimentului şi o sesiune de workshop-uri centrate pe coordonatele dezvoltării durabile.

Trebuie amintit faptul că realizarea proiectului Triple C a prilejuit şi întrunirea membrilor Parlamentului Francofon al Tinerilor prezenţi în Luxemburg, în perioada 19-25 iulie 2010. Pe ordinea de zi a şedinţei care a avut loc în data de 21 iulie s-au aflat: o scurtă recapitulare a activităţilor derulate pe parcursul perioadei de timp cuprinse între momentul înfiinţării actualului Parlament Francofon al Tinerilor şi până în prezent; problemele întâmpinate în desfăşurarea respectivelor activităţi; elaborarea unui plan de acţiune pentru perioada următoare. Şedinţa a fost condusă de actualul purtător de cuvânt al PFJ, Anne Soisson, membru fondator şi preşedinte al organizaţiei JFAction.

Printre concluziile desprinse, s-a afirmat necesitatea ca, în perioada următoare, JFAction să-şi dezvolte o reţea teritorială la care să adere diferite organizaţii de tineret regionale dispuse să desfăşoare activităţi în colaborare cu JFAction şi să dezvolte parteneriate cu aceasta sau cu alte organizaţii membre ale aceleiaşi reţele. În acest context, în calitatea sa de vice-preşedinte al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), Mihaela SASU a întreprins demersurile necesare pentru ca într-un viitor apropiat să se deruleze în Suceava un proiect ASUS în parteneriat cu JFAction.

La nivelul Parlamentului Francofon al Tinerilor (PFJ), în septembrie, la Paris, se va organiza o nouă reuniune parlamentară ce va avea ca obiectiv principal realizarea unei agende de lucru pentru anul următor.

Participarea Mihaelei SASU în cadrul proiectului Triple C a facilitat pe de o parte, implicarea ei în activităţile PFJ, şi pe de altă parte, a încurajat asumarea anumitor responsabilităţi în ceea ce priveşte sprijinirea misiunii JFAction, în contextul unei tematici care defineşte atât actualitatea europeană cât şi cea românească, instrument indispensabil în realizarea unor proiecte viabile în viitorul apropiat.


Intră acum și în grupul de