AUR continuă să surprindă și a ajuns pe locul 2 în sondaje cu mult peste PNL și aproape de PSD. Sociologul Adrian Botezatu: AUR a reușit să capitalizeze nemulțumirea aproape totală a populației la adresa lui Klaus Iohannis și a restricțiilor instituite de Raed Arafat

În momentul de față firmele naționale de sondaje de opinie dau un clasament politic în care PSD este pe primul loc cu 34%, AUR este pe locul 2  cu peste 20%, iar PNL este la 15%.

Sociologul sucevean Adrian Botezatu a prezentat principalel explicații la această nouă situație.

Potrivit acestuia, președintele Klaus Iohannis decontează electoral crizele politice și nemulțumirile populației legate de pandemie, încrederea cetățeniilor la adresa sa fiind la doar câteva procente de 0%.

„În această cădere liberă a sa Klaus Iohannis trage și PNL după el. Situația plagiatului premierului Nicolae Ciucă va agrava căderea PNL, în vară PNL având perspectiva de a fi sub 10%”, spune Botezatu.

El a spus că se constată o dublă migrare politică: foști votanți PNL din zona economică și a administrației publice au migrat la PSD, iar fost susținători PSD radicalizați de alianța cu PNL au migrat la AUR.

„AUR a reușit să capitalizeze nemulțumirea aproape totală a populației la adresa lui Klaus Iohannis și a restricțiilor instituite de Raed Arafat”, precizat sociologul sucevean.

Adrian Botezatu crede că în acest moment, prin intrarea la guvernare, PSD nu mai are marjă de creștere, iar creșterea AUR va continua atâta timp cât guvernarea va face prostii și starea de nemulțumire a oamenilor va fi ridicată

„Dacă în toamnă AUR va ajunge pe primul loc în preferințele electoratului, iar PNL va avea scor o cifră, există o probabilitate foarte mare de declanșare a suspendării președintelui Iohannis și de declanșare a alegerilor anticipate”, a spus Adrian Botezatu.

El consideră că în acest sens trebuie interpretată și aducerea lui Călin Georgescu în funcția de președinte de onoare al AUR, strategii AUR- care sunt aceeași ai USL- vizând câștigarea atât a funcției  de președinte cât și majoritatea în Parlament și Guvern.

„Din perspectiva sociologiei politice fenomenul AUR este creația unor rețele de rezerviști autointitulați Factorul Intern care au acumulat sau controlează un procent ridicat de capitaluri și care doresc să iasă de sub obediența americană și europeană și să își ia țara înapoi”, a concluzionat Adrian Botezatu.