Ratiunile Frantei, ratiunile Europei in problema romilor


Intră acum și în grupul de

Punct de vedere

Revin, considerand-o o obligatie, asupra problemei romilor. Si doresc sa spun ca toata lumea are dreptate. Este foarte adevarat ca Romania a facut si face in continuare eforturi pentru integrarea sociala, culturala, economica a acestei importante etnii. Preocuparile romanilor in acest sens au ajuns chiar la nivel de investigatie stiintifica a fenomenelor desprinse din realitatea etniei rome(nu vorbesc de numele mari precum academicianul Marius Sala care au adus la cunostinta noastra aspecte de ordin lingvistic si nu numai, ma refer si la tineri cercetatori, cu lucrari de masterat sau doctorat care imbratiseaza generos aceasta problematica, in dorinta de a “descoperi” secretele acesor populatii).

Apoi, ca stat membru al UE, pozitia Romaniei este clara si deloc singulara: romii traiesc in Europa, sunt ai Europei iar problemele pe care le genereaza trebuie rezolvate la o masa comuna.

Franta, pe de alta parte, a avut un moment de slabiciune, dupa parerea mea, in tratarea acestei probleme. E un moment pe care il inteleg , cunoscand foarte bine realitatile din spatiul Hexagonului. Il inteleg nu inseamna neaparat ca il aprob. S-au adunat, probabil , prea multe evenimente in care imigratia din aceasta tara e implicata, de aceea a fost nevoie de un exemplu, e adevarat, nefericit. Franta ramane tara celei mai perfectionate democratii, tara drepturilor omului nu numai la nivel teoretic, tara cea mai deschisa lumii intregi.


Intră acum și în grupul de