PSD Suceava acuza conducerea judeteana ca a blocat „cu buna stiinta” Proiectul „Utilitati si mediu”


Intră acum și în grupul de

Sub coordonarea directă a şefului executivului judeţean, Gheorghe Flutur, activitatea financiar contabilă a societăţii Bucovina Ecoterm Gaz, înfiinţată pentru implementarea Programului „Utilităţi şi mediu” în judeţ, a fost blocată prin reclamaţiile la Ministerul Finanţelor Publice, susţine consilierul judeţean Ovidiu Milici, vicepreşedinte al PSD Suceava. Într-un comunicat de presă, viceliderul social-democrat prezintă concluziile unui audit extern privind Bucovina Ecoterm Gaz, considerând că acestea dovedesc că implementarea proiectului a fost blocată intenţionat.

Milici susţine că reclamaţiile la MFP au dus la blocarea rambursărilor de TVA în sumă de 4.293.398 lei aferentă trimestrului trei al anului 2005. „Per total proiect aceste reclamaţii rău voitoare au privat această societate şi implicit cetăţenii suceveni care ar fi beneficiat de acest proiect de cca 11 milioane de euro reprezentând TVA aferent sumei cheltuite până în prezent”, se arată în comunicat.

Totodată, Milici se întreabă cum este posibil ca dintr-un împrumut făcut în interesul unei comunităţi să intervină statul şi să dijmuiască împrumutul, în condiţiile în care statul este garantul acestui împrumut. „Răspunsul este unul simplu: interese exclusiv politicianiste şi rău voitoare în detrimentul bunăstării oamenilor din acest judeţ”, mai arată vicepreşedintele PSD Suceava, care prezintă concluziile unui raport de audit financiar extern, efectuat în perioada 1 iulie-30 august 2010, unde se precizează că „în ce priveşte exercitarea dreptului de deducere a TVA de către SC Bucovina Ecoterm Gaz SA Suceava, aferentă lucrărilor şi serviciilor realizate în cadrul Programului prin contractele de lucrări cesionate de Consiliul Judeţean Suceava, acest drept se exercită concomitent cu obligaţia de a colecta TVA din facturile întocmite pe numele titularilor lucrărilor executate-unităţile administrativ teritoriale din contractul de asociere nr. 1669-09.02.2004”.

Milici mai arată că de mai bine de şapte ani cetăţenii judeţului Suceava au asistat la un adevărat război provocat de implementarea proiectului „Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene” proiect conceput şi susţinut de administraţia PSD şi că acum adevărul iese la iveală şi în aceste zile domnii de la PDL sunt nevoiţi să recunoască chiar şi în şoaptă că acest proiect este viabil şi este un câştig pentru dezvoltarea economico- socială a judeţului. „Simţind că acest proiect de anvergură va fi apreciat de oameni, Gheorghe Flutur a declanşat o campanie de blocare a acestuia şi în paralel denigrarea iniţiatorilor. (…)Tot Gheorghe Flutur a minţit cu bună ştiinţă oamenii din aceste 61 de localităţi că acest proiect nu este altceva decât o povară financiară pentru primării şi că vor rămâne datori pe viaţă. Nimic mai fals! (…) Datorită acestui proiect rădăuţenii beneficiază de cea mai ieftină gigacalorie din ţară, iar ratele de la credit sunt în grafic”, se mai arată în comunicat.

Consilierul judeţean subliniază că oamenii din Câmpulung Moldovenesc au îngheţat de frig în case pentru că actuala administraţie locală şi judeţeană n-a vrut şi nu a fost în stare să facă un racord simplu, iar locuitorii sunt reticenţi şi nu se racordează la reţeaua de gaz din cauza minciunilor şi dezinformărilor grosolane. „Considerăm că reprezentanţii PDL sunt datori faţă de locuitorii judeţului Suceava şi trebuie să explice public de ce au preferat să întârzie atât de mult acest proiect benefic din toate punctele de vedere pentru locuitorii judeţului Suceava”, mai scrie Ovidiu Milici.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Suceava şi al CJ Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că nu intenţionează să intre în polemici cu cei care ştiu doar să vorbească şi mai puţin să facă. „Spre deosebire de cei care ştiu doar să vorbească, noi facem. După ce sistemul va fi funcţional în integralitate vom putea discuta”, a spus Cadariu care a menţionat că vineri a inspectat lucrările la centrala termică de cogenerare de la Câmpulung Moldovenesc ce va fi pusă în funcţiune săptămâna viitoare.

Prin proiectul “Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iniţiat de administraţia judeţeană PSD, sunt construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.


Intră acum și în grupul de