Deputatul PSD Mirela Adomnicăi organizează o dezbatere pe legile Educației: Trebuie aduse cât mai multe observații și completări pentru că nu vrem o schimbare superficială


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a anunțat, joi, că va organiza în data de 30 martie o dezbatere privind proiectele legilor Educației.

„În contextul în care în ultimele trei decenii legislația în domeniul educației a suferit multe modificări, însă învățământul românesc nu a făcut progrese semnificative, consider că e nevoie să implicăm cât mai mulți suceveni în consultările demarate de Partidul Social Democrat asupra proiectelor de lege ale Educației. Fie că vorbim de cadre didactice, de elevi sau studenți, părinți, ONG-uri, sindicate, consider că e nevoie să cunoaștem în primul rând cele două proiecte de lege făcute publice recent de Ministerul Educației și să aducem cât mai multe observații și completări, pentru a nu avea doar o schimbare superficială”, a arătat deputatul social-democrat sucevean.

Mirela Adomnicăi a subliniat că în prezent, cifrele nu arată bine.

„Rata de părăsire timpurie a școlii este ridicată, iar, conform testelor PISA, 44% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, plasați pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de competență la citit, matematică și științe”, a precizat deputatul.

Ea a menționat că încă sunt școli nesigure, departe de a fi considerate moderne, digitalizate și verzi, iar o treime dintre școlile din județ nu au pază sau supraveghere video.

În ceea ce privește învățământul universitar, studiile arată că aproape un student din doi nu termină facultatea.

„Suntem, vrem, nu vrem, în aceeași clasă, cu care nu vom reuși să promovăm decât dacă ne spunem punctul de vedere. Așadar, ieșiți, vă rog, la tablă!”, a transmis Mirela Adomnicăi.

Ea a invitat sucevenii la o dezbatere publică care va avea loc pe 30 martie, în cadrul unei ediții noi a proiectului „Cafeneaua politică”, pe care l-a demarat în urmă cu aproximativ jumătate de an, cu scopul de a organiza periodic dezbateri pe diverse teme de interes, cu specialiști în domeniu.

Astfel, în data de 30 martie se va vorbi despre cum pot fi îmbunătățite cele două proiecte de lege, respectiv proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar.

„Persoanele interesante să participe sunt rugate să trimită datele de contact pe [email protected], pentru a le comunica toate detaliile legate de organizarea dezbaterii. Totodată, pe aceeași adresă de e-mail,  pot trimite observațiile și completările la cele două proiecte de lege. Le voi citi pe fiecare în parte și mă voi asigura că propunerile și obiecțiile sucevenilor vor fi integrate într-un set de amendamente  pe care PSD le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate”, a mai arătat Mirela Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de