Luhan a cerut in PE interzicerea comertului cu etnobotanice


Intră acum și în grupul de

Eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan, a solicitat, luni, în plenul Parlamentul European ca produsele etnobotanice să fie interzise de la comercializare. Potrivit unui comunicat al europarlamentarului democrat-liberal, singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestui tip de magazine, după care eforturile vor trebui concentrate pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului.

Petru Luhan a vorbit despre nocivitatea consumului de substanţe psihotrope şi psihoactive, ce se situează de regulă în zona “gri” a legislaţiei, deşi au efecte mult mai grave decât drogurile cunoscute până acum. „Aceste substanţe sunt întâlnite în mod frecvent în Europa în magazinele de “vise” şi sunt cunoscute sub numele de etnobotanice, un termen inventat pentru a da un aspect nevinovat traficului şi consumului de droguri”, a mai spus Luhan.

El a arătat că într-un singur an, în România s-au înregistrat mai multe decese precum şi 1300 de intoxicaţii severe cu produse etnobotanice şi a menţionat că ţări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive. „Substanţele comercializate, deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute”, a subliniat în discursul său europarlamentarul român.

El a cerut Comisiei Europene să ia masuri urgente în ceea ce priveşte interzicerea imediată a comercializării substanţelor etnobotanice pe piaţa UE, menţionând că de cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătăţii lor.

Sursa citată mai arată că între statele membre ale Uniunii Europene, România se află pe locul patru în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice, după Anglia, Germania şi Olanda. „Este cunoscut faptul că efectele substanţelor etnobotanice asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie iar în supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii cardiace, aritmii”, se menţionează în comunicatul eurodeputatului.


Intră acum și în grupul de