Ion Lungu și „teoria chibritului”: Consilierul local Gabriel Buciac solicită explicații și scuze după ce a fost acuzat că este cauza eșecului licitațiilor pentru sensul giratoriu de pe strada Traian Vuia


Intră acum și în grupul de

Consilierul local PSD Gabriel Buciac solicită primarului Sucevei, Ion Lungu, explicații și scuze pentru că primarul l-a făcut vinovat că din cauza susținerilor sale din plenul Consiliului local privind costul estimat al sensului giratoriu de pe strada Traian Vuia, la licitațiile pentru execuția acestuia nu s-a prezentat niciun ofertant.

Săptămâna trecută, în conferință de presă, ca urmare a neparticipării constructorilor la cea de-a doua licitație pentru execuția sensului giratoriu dintre străzile Traian Vuia-Calea Unirii și Apeductului, primarul Ion Lungu a arătat că principala vină este a consilierilor locali PSD în special a lui Gabriel Buciac deoarece acesta a „făcut teoria chibritului” și a venit cu devize comparative, ceea ce l-a determinat pe primar să scadă sumele inițiale cu 15%, motiv pentru care execuția acestei lucrări nu mai este interesantă pentru ofertanți.

În aceste condiții, consilierul local Gabriel Buciac a transmis un drept la replică pe care îl prezentăm integral:

„Domnule Primar Ion Lungu

Faptul că v-ați obișnuit să vă ascundeți incompetența administrării bune și corecte a Municipiului Suceava în spatele unor scuze sau acuze, nu este o noutate.

Doar că uneori, de preferat mereu, ar fi bine să vă luați niște notițe, ori să vă puneți consilierii personali la treabă pentru a vă informa cu datele corecte.

Mai exact, în ședința CL din Septembrie 2022 ați venit în fața consilierilor locali cu un SF pentru acest sens giratoriu de la intersecția străzilor mai sus menționate. În urma unor interpelări ale mele în care am menționat că anumite sume sunt mai mari decât cele din piață ( de la acea dată) și am cerut lămuriri în privința unor cheltuieli, dar și în urma interpelărilor făcute de alți colegi consilieri locali ați hotărât să retrageți proiectul de pe ordinea de zi.

Toate aceste interpelări le puteți regăsi în procesul verbal al ședinței CL din 29.09.2022.

Mentionez că valorile generale ale acestui sens giratoriu erau următoarele (le puteți vedea și în atașament ori inclusiv în proiectul de hotărâre):

Valoare totala a investitiei 4.754.475,72 lei

Din care valoare C+M (inclusiv tva 19%) – 4.137.392,0 lei.

A urmat o ședință cu proiectantul respectivului SF, unde într-adevăr am discutat pe sumele din listele de cantități, defalcat pe capitole pentru a ne lămuri asupra valorilor. În aceeași ședință s-a discutat și cu proiectantul pentru sensul giratoriu din Obcini de la intersecția străzilor 1 Mai cu Pictor Șerban Rusu Arbore, 1 Decembrie și Calea Obcinelor.

Un lucru foarte important, deoarece s-a putut face comparația valorilor dintre cele doua proiecte astfel deducând că pentru sensul giratoriu de pe Calea Unirii cu Traian Vuia, unde lucrările sunt mai complexe, ținând cont de toate devierile necesare la rețelele de utilități, valoarea era mai mică decât cea pentru sensul giratoriu din intersecția Bld 1 Mai cu Calea Obcinelor, unde lucrările sunt mult mai simple. Dar, în general s-a ajuns la concluzia că fundamentarea lor este în regulă cu mențiunea că anumite intervenții la sensul giratoriu din Obcini nu se justifică, cum ar fi înlocuirea pavelelor de lângă sediul Stațiunii de Cercetări Agricole.

Vă reamintesc că atunci v-am întrebat atât pe dvs cât și pe proiectant dacă sunteți siguri că se vor putea încadra constructorii în valoarea de 1.000.000 lei pentru devierea rețelelor de utilități de pe Calea Unirii și mi-ați confirmat amândoi că DA.

În urma acestei ședințe tehnice ați reintrodus proiectele celor doua SF în ședința CL din 27 Octombrie 2022, la care nu am participat din motive personale, nefiind în acel moment în țară. (Ataș. PV), însă mă acuzați ca fiind principalul factor al neprezentării la licitație a constructorilor.

Proiectul SF nu a fost modificat deloc, având următoarele valori ale indicatorilor tehnico-economici:

Valoarea totala a investitei fiind de  4.754.475,72 lei

Din care valoare C+M (inclusiv tva 19%) – 4.137.392,0 lei. Exact ca și în proiectul prezentat consilierilor locali în luna Septembrie 2022.

În acea ședința colegul meu Dan Ioan Cușnir a menționat faptul că există o discrepanță a sumelor alocate pentru sensurile giratorii si că prin intervenția la utilități pe Calea Unirii ar fi trebuit ca acest sens giratoriu să fie mai scump decât cel de pe Bld. 1 Mai – Calea Obcinelor.

Inclusiv dvs menționați (puteți regăsi acest lucru în PV al ședinței CL din 27.10.2022) că în ședința tehnică am solicitat răspunsuri pe capitole din devizele SF și că în urma răspunsului proiectanților s-a ajuns la concluzia că fundamentarea a fost corectă. Iar faptul că anumite sume sunt estimate mai mari e pentru a atrage constructorii, pentru a ne asigura că sunt șanse de execuție, iar la licitație să se mai regleze, chiar că vor mai scădea valorile.

Ambele sensuri giratorii au fost aprobate în 27 Octombrie 2022.

Concluzionând, mă întreb dacă este întâmplătoare această “neparticipare” a constructorilor la licitația pentru execuția acestui sens giratoriu ori proiectantul ales de dvs nu a avut capacitatea estimarii cât mai detaliate și corecte d.p.d.v al sumelor necesare devierii tuturor rețelelor de utilități din zona mai sus menționată.

De asemenea vă rog să ne lămuriți pe toți unde sunt acei 15% scăzuti din valoarea indicatorilor tehnico-economici, ținând cont de faptul că atât în Septembrie 2022 cât și Octombrie 2022 proiectul SF pentru sensul giratoriu a venit cu aceleași sume, care, să nu uităm, au fost girate de dvs și de departamentele din cadrul primăriei.

Știm cu toții că sunteți obișnuit ca tot ce spuneți ori hotărâți să fie aprobat și să primiți felicitări fictive pentru a da impresia că lucrurile decurg mereu în sensul cel bun, însă, faptul că noi consilierii locali PSD, ne permitem să apelăm la dreptul nostru de cetățeni și aleși locali ai Municipiului Suceava, pentru a ne lămuri în privința proiectelor ce sunt supuse aprobării în Consiliul Local, nu vă dă dreptul să faceți acuze nefondate, deoarece acesta este principalul scop al existentei consilierilor locali.

Vă solicit pe această cale, explicații și scuzele cuvenite!

Cu respect,

Consilier local al Municipiului Suceava – Ioan Gabriel Buciac”.


Intră acum și în grupul de