Deputatul Ioan Balan cere ministrului Educației să găsească soluții privind salarizarea personalului didactic din învățământul preuniversitar


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să răspundă dacă are în vedere să susțină în continuare propunerea de majorare cu 60% a coeficienților de salarizare pentru familia ocupațională de funcții bugetare învățământ, majorare care ar determina un stimulent real pentru personalul didactic.

„Mai multe federații sindicale din învățământ au organizat acțiuni de protest cu privire la nivelul foarte scăzut de salarizare din învățământul preuniversitar din țara noastră. Urmărind evoluția salariului minim brut garantat în plată pe economie (3.000 de lei, respectiv 4.000 de lei pentru domeniul construcții și agricultură), și coeficienții de salarizare stabiliți prin Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nemulțumirea învățătorilor și profesorilor este pe deplin justificată”, arată Ioan Bălan.

El precizează că un profesor cu studii superioare de lungă durată (debutant) are un salariu brut de maximum 4.098 lei, foarte apropiat de un angajat muncitor necalificat din domeniul construcții sau agricultură.

„În aceste condiții, interesul tinerilor absolvenți de facultate pentru o carieră didactică a scăzut semnificativ în ultimii ani, adâncindu-se și mai profund deficitul de cadre didactice titulare, superior calificate”, a menționat deputatul liberal.

Ioan Balan a mai spus că având în vedere dorința ministrului Educației de a reforma structural sistemul național de educație, lucru reflectat și prin pachetul legislativ privind educația națională, apreciază că fără o salarizare competitivă a personalului didactic nu se va înregistra un salt calitativ al sistemului de învățământ.

Deputatul liberal sucevean arată că în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, la finalul trimestrului doi (30 iunie 2023), este programată intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind salarizarea în sectorul public (jalon 420) și întreabă dacă ministrul Educației va continua să își susțină propunerea de majorare cu 60% a coeficienților de salarizare pentru familia ocupațională de funcții bugetare învățământ, majorare care ar determina un stimulent real pentru personalul didactic.

„Vă rog să precizați dacă majorarea cu 60% este prevăzută și susținută pentru a deveni operabilă la intrarea în vigoare a legii sau într-un calendar etapizat, pe mai mulți ani? Este deosebit de importantă această precizare, în condițiile în care salariile personalului didactic nu au ajuns nici în acest an la maximum prevăzut de grila de salarizare din Legea-cadru nr.153/2017”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de