Deputatul PSD Gheorghe Șoldan anunță un proiect de lege prin care unitățile de stat vor fi obligate să cumpere alimente de la producătorii locali


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Gheorghe Șoldan, a anunțat, miercuri, că un proiect de lege la care este între inițiatori, în beneficiul producătorilor locali, a primit avizul Comisiei Economice din Camera Deputaților al cărui membru este.

„Lanțul Scurt de Aprovizionare e un proiect de lege al cărui inițiator sunt, alături de alți colegi parlamentari, proiect prin care ne propunem să venim concret în sprijinul producătorilor locali. Pe scurt, persoanele juridice de drept public și privat cu capital de stat sunt obligate să achiziționeze alimente de la producătorii locali. Vorbim de cantine de spitale, universități, școli, unități militare, licee militare, magazine alimentare ce vor trebui să achiziționeze minimum 50% din alimente de la producătorii locali”, a explicat deputatul.

Potrivit acestuia, lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea directă de la fermier la beneficiar prin reducerea intermediarilor și, implicit, a prețului de achiziție.

Proiectul a trecut de Senat și se află în prezent în analiză la comisiile permanente ale Camerei Deputaților, urmând să intre în dezbatere în perioada următoare.

Deputatul a arătat că dacă legea va fi adoptată vor fi beneficii pentru producătorii locali și a dat ca exemplu că dacă o cantină din municipiul Suceava dorește să se aprovizioneze cu ouă, roșii, carne, cartofi, lapte etc.,  aceasta va trebui să caute produsele la producători din zonă.

„În acest mod, instituțiile publice sunt aprovizionate cu produse agroalimentare proaspete, de calitate, producătorii locali au o nouă piață de desfacere, este susținută economia locală,  iar gradul de poluare se reduce, pentru că și distanța dintre producător și beneficiar este mai mică. Potrivit specialiștilor, vorbim de o piață de aproximativ 2 miliarde de EURO la nivel național la care producătorii români vor avea întâietate! Cert este că România are oameni gospodari, iar statul român are obligația să-i sprijine! Voi susține astfel de proiecte și voi căuta mereu soluții pentru a veni în sprijinul fermierilor!”, a mai spus Șoldan.


Intră acum și în grupul de