Ioan Balan întreabă pe ministrul Fondurilor Europene ce finanțare este asigurată pentru autostrăzile Nordului, Moldovei și Unirii, dar și câte proiecte europene riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a solicitat, marți, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, informații legate de alocările financiare europene pentru investițiile în autostrăzile din zona Moldovei, dar și despre demersurile făcute pentru prelungirea cu un an a implementării de proiecte din exercițiul financiar 2014-2020 care riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

 „Este de apreciat faptul că România va reuși, până la finalul acestui an, să ajungă la un grad efectiv de absorbție a fondurilor externe nerambursabile de peste 90%. Este în beneficiul României faptul că se fac eforturi pentru finanțarea cu prioritate a proiectelor care avansează cu mai multă viteză, pentru a crește rata de succes în utilizarea resurselor financiare europene”, a arătat deputatul liberal sucevean.

El a adăugat însă că, cu toate acestea, cadrul financiar multianual 2014-2020 s-a suprapus peste un context marcat de multiple crize: pandemia Covid-19, criza produselor energetice, criza inflaționistă și blocajele comerciale determinate de agresiunea rusă din vecinătatea României.

„Aceste evenimente imprevizibile au afectat buna desfășurare a unor proiecte demarate și finanțate din fonduri europene nerambursabile, motiv pentru care ar fi deosebit de benefică pentru țara noastră o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor până la finalul anului 2024”, consideră parlamentarul sucevean.

Ioan Bălan spune că știe că și ministrul susține o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor finanțate prin cadrul financiar multianual 2014-2020, motiv pentru care întreabă pentru câte proiecte mari de investiții din Regiunea Nord-Est există riscul real de nu putea să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2023 și care este stadiul negocierilor cu structurile de specialitate ale Comisiei Europene pentru a obține o prelungire (n+4) pentru sumele aferente cadrului financiar 2014-2020?

Ioan Bălan a mai cerut ministrului Câciu să prezinte și care este valoarea finanțărilor fazate pentru următorul cadru financiar pentru marile lucrări de infrastructură din Moldova respectiv Autostrada Moldovei, Autostrada Unirii sau Autostrada Nordului.


Intră acum și în grupul de