Primarul ales dintr-un singur tur, viceprimarul ales la propunerea primarului


Intră acum și în grupul de

Propunerile privind modificarea legislaţiei privind alegerile locale sunt în prezent negociate între partidele parlamentare, urmând ca acestea să fie apoi incluse în proiectul de lege care să fie supus dezbaterii Parlamentului.

Potrivit unor surse politice, principala modificare a Legii alegerilor locale prevede ca primarul să fie ales candidatul cel mai bine plasat din primul tur de scrutin şi nu ca până în prezent când este ales candidatul cel mai bine clasat doar dacă a obţinut în primul tur mai mult de jumătate din voturile alegătorilor prezenţi, iar dacă nici unul dintre candidaţi nu obţine jumătate plus unu din voturi este organizat un al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Totodată, se doreşte şi modificarea modului de alegere al viceprimarului pe principiul că acesta este colaborator al primarului şi trebuie să facă echipă.

Astfel, viceprimarul ar urma să fie ales dintre consilierii locali, la propunerea primarului.

Dacă primele două propuneri făcute de primar nu întrunesc numărul de voturi suficient pentru desemnarea unui viceprimar se va alege un candidat dintre cei propuşi de grupurile politice constituite în Consiliul local.

Legislaţia urmează să fie modificată şi în ceea ce priveşte răspunderea consilierilor pentru votul exprimat în cadrul Consiliului local.

Alegerile locale urmează să fie organizate în vara anului 2012.


Intră acum și în grupul de