PDL Suceava cere PSD si PNL sa revina asupra deciziei privind modernizarea drumurilor judetene


Intră acum și în grupul de

Secretarul general al organizaţiei judeţene a PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a făcut, duminică, un apel la raţiune şi înţelepciune către consilierii judeţeni ai PSD şi PNL pe care îi roagă să voteze alături de PD-L proiectele destinate dezvoltării judeţului, după ce consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au refuzat să aprobe transferul a şapte drumuri judeţene în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului motivând că valoarea lucrărilor prevăzută este prea mare, chiar dublă, şi solicită reanalizarea acestor investiţii.

Deputatul Ion Bălan s-a referit la investiţiile de 60 de milioane de euro în modernizarea a şapte drumuri judeţene care au fost blocate de reprezentanţii PSD şi PNL în deliberativul judeţean, investiţii urmând să fie finanţate de MDRT prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii prin accesarea unui credit-furnizor care urmează să fie rambursat după 2013.

Parlamentarul democrat liberal consideră că aceste investiţii nu sunt strict aducătoare de voturi pentru PDL, ci că sunt necesare dezvoltării judeţului.
Secretarul general al PDL Suceava le-a reamintit social democraţilor de apelul pe care l-au făcut ei în urmă cu câteva luni către democrat liberali de a găsi împreună soluţii pentru dezvoltarea judeţului şi le-a transmis că acesta este un moment oportun pentru a-şi arăta seriozitatea şi faptul că le pasă de suceveni.

Ioan Bălan a mai ţinut să sublinieze că opoziţia blochează din raţiuni politice proiecte importante pentru judeţul Suceava şi a cerut opoziţiei din CJ Suceava să lase deoparte duplicitatea politică.

El a arătat că reprezentanţii PDL ar putea acţiona la fel cum a acţionat opoziţia când a afişat listele ruşinii cu parlamentarii PDL care au susţinut tăierile de pensii şi de salarii.

„Dacă am fi la fel de doritori de a scoate puncte din acest lucru cred că astăzi am fi şi noi prin comunele tranzitate de cele şapte drumuri judeţene a căror modernizare a fost blocată şi am pune liste ale ruşinii cu consilierii judeţeni ai PSD şi PNL care au blocat investiţia de 60 de milioane de euro aşa cum au făcut şi ei cu parlamentarii noştri la un moment dat”, a mai spus Ioan Bălan.

El a adăugat că aşteaptă un răspuns pozitiv la apelul pe care l-a făcut, menţionând că în caz contrar reprezentanţii PDL vor merge în localităţile unde ar urma să se modernizeze drumurile şi să explice locuitorilor din zonele respective care este motivul real pentru care sunt blocate aceste investiţii.

Secretarul general al PDL Suceava consideră că reprezentanţii PNL şi PSD în Consiliul Judeţean nu au pregătită o strategie cu privire la proiectul vizând investiţiile în modernizarea celor şapte drumuri judeţene arătând că la Rădăuţi un proiect similar a trecut fără probleme în Consiliul Local.

„La un moment dat în timpul şedinţei consilierii judeţeni ai PSD şi PNL şi-au dat seama că e nevoie de două treimi din voturi şi atunci s-au gândit să-i pună o piedică lui Gheorghe Flutur neputând să anticipeze probabil ce repercusiuni politico economice vor avea acţiunile lor. S-au trezit astfel într-o situaţie fără ieşire”, a spus Bălan care adaugă că pe de o parte au votat împotriva unui proiect de dezvoltare a judeţului prin credit-furnizor, iar pe de altă parte trebuie să de explicaţii oamenilor din zonele afectate direct de blocarea acestor proiecte.

„Din raţiuni politice au venit cu o explicaţie pur economică să se scoată cumva. Ştiu din interior că ei astăzi sunt de acord cu aceste investiţii, dar nu le pot vota întrucât consideră revenirea asupra votului ca o pierdere de puncte în faţa PDL ului”, a explicat deputatul PDL de Suceava.

Senatorul Orest Onofrei nu înghite nici el poziţia celor din USL
Prim vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat la rândul său că nu înţelege atitudinea PSD mai ales că acest partid a amanetat judeţul pentru 25 de ani prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” prin care s-au construit centrale termice de cogenerare şi s-au construit magistrale de aducţiuni de gaze naturale.

Onofrei consideră că toţi consilierii judeţeni PSD şi PNL au căzut în propria capcană.
„Li s-au cerut probabil de către Victor Ponta să nu voteze. Au speculat că ar fi o oportunitate politică de a-l bloca pe Gheorghe Flutur, dar nu l-au blocat pe Flutur ci au blocat judeţul”, a mai spus Onofrei.

El a reamintit că proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” iniţiat de administraţia PSD a îndatorat 65 de primării cu milioane de euro pe 25 de ani în timp ce investiţiile în modernizarea celor şapte drumuri judeţene nu grevează bugetele locale sau cel judeţean urmând a fi plătite cu un credit accesat de MDRT şi garantat de Guvern.

„Nouă ni s-a reproşat la vremea respectivă că am fost împotriva unui proiect important pentru dezvoltarea judeţului, proiect care în timp s-a dovedit că a fost o mare nenorocire. „Utilităţi şi mediu” a adus o mare nenorocire pentru localităţile din judeţ. Primării care nu-şi pot plăti salariile sunt obligate acum să achite sute de mii de euro pe 25 de ani fără ca măcar gazul să ajungă cândva în localităţile respective prin acest proiect. Prin „Utilităţi şi mediu” PSD a amanetat judeţul pe 25 de ani. Or aici în cazul drumurilor judeţul nu plăteşte nici un leu. Asta este extrem de important. Vorbim de marele proiect al PSD care e penal, iar primăriile nu ştiu cum să iasă din el şi tot Flutur cel blocat acum a încercat să găsească soluţii să repare ceea ce ei au făcut prost. PSD-iştii se opun însă la un lucru bun pentru judeţ în condiţiile în care nu plăteşte judeţul”, a explicat prim vicepreşedintele PD-L Suceava.

Orest Onofrei este convins că atitudinea consilierilor judeţeni ai PSD şi PNL este una pur politică arătând că majoritatea localităţilor prin care trec cele şapte drumuri judeţene blocate la modernizare au primari social democraţi.
„Dacă vorbim de politizare ei politizează nu noi”, a precizat Onofrei. Senatorul democrat liberal le cere celor din opoziţie să dea dovadă de raţiune şi să iasă din propria capcană în care au intrat.

„O acţiune politică o faci dacă îţi aduce voturi. Ceea ce au făcut cei de la PSD şi PNL nu le aduce voturi ci doar oprobriul oamenilor din acest judeţ. Asta este de neînţeles. Dacă am fi sadici sau dacă nu am avea minimă înţelepciune ar trebui să-i încurajăm să continue pentru că ne aduce nouă voturi şi nu lor. Orice cetăţean din acest judeţ e obligat să-şi pună întrebarea: dacă PSD blochează proiecte de dezvoltare a judeţului atunci când sunt în opoziţie cum să-i creadă lumea ca atunci când vin la guvernare vor dori să dezvolte judeţul?”, a încheiat Orest Onofrei.

Gheorghe Flutur nu renunţă nici în ruptul capului
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi, că va întreprinde toate demersurile ca modernizarea drumurilor judeţene prin PNDI să fie făcută în judeţ, în condiţiile în care instituţia nu a reuşit să adopte, în două şedinţe succesive, un proiect de hotărâre prin care şapte drumuri judeţene să fie transferate în administrarea MDRT care să le modernizeze.

Flutur a spus că CJ Suceava a solicitat fonduri pentru cele 19 drumuri judeţene pentru care instituţia a adoptat indicatorii tehnico-economici. „Au intrat doar şapte drumuri, dar fac demersuri în continuare la minister pentru găsirea finanţării pentru celelalte trasee de drumuri judeţene. O zonă grea în ceea ce priveşte drumurile judeţene este Preuteşti-Vultureşti, unde nu avem bani de la CJ pentru refacere sau modernizare, iar zona este o prioritate pentru noi”, a spus Flutur.

Vocea USL Suceava reaclamă posibile viitoare furturi masive
Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, s-a întrebat joi de ce lucrările de modernizare a drumurilor judeţene nu se fac prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii care este cel mai îndreptăţit să facă astfel de investiţii şi a fost ales ministerul condus de Elena Udrea, în condiţiile în care la acest minister au fost constatate probleme privind organizarea licitaţiilor, exemplificând cu cea privind promovarea brandului turistic de ţară.

„Ei vor să folosească bani publici româneşti pentru că nu pot fura din bani europeni pentru că acolo e OLAF şi Comisia Europeană care verifică. Singura problemă pe banii publici româneşti se verifică PDL-iştii între ei”, a spus Nechifor.

Consiliul Judeţean Suceava a fost convocat, miercuri, în şedinţă extraordinară pentru a relua votul asupra unui proiect de hotărâre, respins în şedinţa de marţi, privind transferul a şapte drumuri judeţene din administrarea CJ Suceava în cea a MDRT pe perioada modernizării acestora prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), suma totală prevăzută pentru lucrări fiind de aproximativ 247 milioane de lei (60 de milioane de euro), dar de la şedinţă au lipsit consilierii judeţeni ai opoziţiei, cu excepţia unui membru PSD şi nu a existat cvorumul de două treimi, necesar adoptării unor hotărâri privind patrimoniul, iar proiectul nu a mai fost suspus dezbaterii.


Intră acum și în grupul de