Mircea Geoană respinge acuzațiile de plagiat: „Atacuri murdare și campanie de fake news”


Intră acum și în grupul de

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a răspuns ferm acuzațiilor de plagiat aduse tezei sale de doctorat, încheiată acum 20 de ani. Într-un comunicat oficial remis redacției News Bucovina, Geoană a denunțat acuzațiile ca fiind nefondate și motivate politic, subliniind că acestea apar în contextul discuțiilor publice despre o posibilă candidatură a sa.

„Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea,” a declarat Geoană.

Geoană a menționat că specialiștii din domeniu au evaluat teza sa, concluzionând că nu există similitudini care să sugereze plagiatul, conform verificărilor cu multiple softuri anti-plagiat. „Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință,” a adăugat el.

De asemenea, Geoană a respins criticile legate de conținutul tezei sale, afirmând că este absurd să se aștepte ca lucrarea să fie realizată conform părerilor unor persoane care nu sunt specialiști în domeniu. „Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite,” a subliniat el.

Geoană a descris aceste atacuri ca fiind parte a unei campanii mai ample de denigrare, orchestrată de anumite posturi de televiziune în ultimele trei luni. „Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare,” a spus el, reafirmându-și dedicarea pentru valorile intelectuale autentice și criticând dur impostura intelectuală cu intenții politicianiste.

„Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoaște și de a mă perfecționa continuu,” a concluzionat Mircea Geoană, subliniind că nu va permite nimănui să-i discrediteze munca și studiile realizate cu probitate și profesionalism la cel mai înalt nivel.


Intră acum și în grupul de