Ovidiu Dontu: „Guvernul lasa milioane de romani in frig!”


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

“Guvernul va tăia subvenţia pentru încălzire şi va lăsa primăriile să se descurce singure. Ticăloşia puterii este că, în timp ce taie subvenţia, spune că trebuie să crească numărul de oameni care ar putea să beneficieze de ea!

Realitatea este următoarea: Din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 pot beneficia de subvenţie. Dar subvenţia se taie. Iar numărul persoanelor afectate va depăşi 1 milion (deci, marea majoritate a familiilor din mediul urban vor încasa în plin această lovitură!).

Lumea trebuie să înţeleagă. Care era mecanismul de până acum: subvenţia dată de guvern acoperea peste jumătate din subvenţia dată populaţiei (cel puţin acesta era cazul în Bucureşti). Cei 60% de la guvern dispar. Rămâne ca primăriile să acopere cu restul de 40% (dacă îi au şi pe aceia în bugetele sărăcite) subvenţia pentru o parte dintre cetăţeni.

Aici vom vedea cât de urâtă este politizarea din ultimii ani – oraşele cu primari de opoziţie vor fi cele mai dur afectate de tăierea subvenţiei.

România se împarte în oraşele portocalii, unde vor exista bani, şi restul ţării. Mecanismul este pervers: pe faţă, se taie subvenţia la toate oraşele; prin spate, se dau fonduri doar oraşelor conduse de primării PDL, pentru ca aceştia să se descurce. Efectul? Peste două treimi din România este pedepsită la iarnă, doar pentru că nu este condusă de primari PDL.

Ce nu spune Guvernul! Există bani pentru acordarea subvenţiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor. Ei ajung azi la „băieţii deştepţi din PDL”!

Marile companii energetice, care au datorii uriaşe la buget se află sub controlul clientelei PDL. De aici se sifonează bani publici. În acest fel populaţia este furată. Iar pentru acest furt tot oamenii plătesc prin tăierea subvenţiei la căldură.

Actualul Guvern a prelungit contractele cu intermediarii din energie, care în trecut erau înfieraţi la televizor de Traian Băsescu. Presa ştie şi alt exemplu de risipă a banului public în favoarea clientelei: Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament, cu 3 angajaţi, la un preţ dublu faţă de cel de pe piaţa liberă (303 lei pe MW, fata de 156 pe piaţă).

Guvernul trebuie să trateze egal toţi cetăţenii – şi să îi ajute pe toţi la fel. Aici nu este vorba de ideologie.

Preşedinte Executiv Organizaţia Judeţeană PSD Suceava, Ovidiu Donţu”


Intră acum și în grupul de