Nechifor: „Flutur doreste sa aduca sucevenilor un cadou otravit, cianurile, care sunt parte obligatorie a tehnologiei de extragere a metalelor pretioase”


Intră acum și în grupul de

Intenţie lăudabilă la prima vedere”, astfel a catalogat liderul social-democraţilor suceveni, Cătălin Nechifor, propunerea preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, privind redeschiderea unor perimetre miniere din judeţ.

Într-un comunicat de presă, liderul PSD Suceava arată că intenţia şefului administraţiei judeţene de redeschidere a exploatărilor din judeţul Suceava din Ostra, Fundu Moldovei sau Călimani deşi lăudabilă la prima vedere, face parte dintr-un program al PDL de a căuta noi teritorii fertile în condiţiile în care exploatarea auriferă de la Roşia Montană nu are şanse mari să fie deschisă. „Ar fi interesant să îl vedem pe Gheorghe Flutur intrând în şut cu urarea de noroc bun transmisă de Emil Boc. Problema este de fapt aceea că exploatarea auriferă de la Roşia Montană nu prea are şanse să fie deschisă, iar PDL-işti de frunte, dragi preşedintelui Băsescu, au primit sarcina de a căuta noi teritorii fertile în vederea satisfacerii poftei camarilei care a susţinut financiar campaniile electorale ale PDL”, susţine deputatul social-democrat.

El subliniază că la Suceava, în cele câteva exploatări miniere aflate în conservare, Gheorghe Flutur şi PDL îşi doresc să demareze extragerea de aur, argint, zinc, prin utilizarea aceleiaşi tehnologii ca în cazul Roşia Montană. „Practic, la Suceava, în cazul iazurilor de decantare de la Ostra şi Fundu Moldovei, Gheorghe Flutur doreşte să aducă sucevenilor un cadou otrăvit, cianurile, care sunt parte obligatorie a tehnologiei de extragere a metalelor preţioase. Riscul de mediu la care Flutur vrea să supună judeţul Suceava este unul major, dată fiind prezenţa, în afara cianurilor şi a altor derivate extrem de toxice precum cianaţii şi tiocianaţii”, a mai arătat Nechifor care crede că acest lucru este inacceptabil având în vedere şi starea actuală de sănătate a populaţiei din fostele zone miniere.

El consideră că preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, se face că uită că incidenţa cancerului infantil în aceste zone este printre cele mai mari la nivel naţional, iar în plus, introducerea cianurilor în exploatările din Suceava ar pune în pericol însăşi existenţa potenţialului turistic pe care îl are judeţul. „Se pare însă că pofta de bani a PDL-iştilor e atât de mare încât traficul de ţigări şi furtul din bani publici nu mai e suficient pentru dorinţa de preamărire şi de conservare la putere a lui Gheorghe Flutur”, a adăugat Nechifor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, joi, că a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) posibilitatea redeschiderii unor zone miniere din judeţ, în special a zonelor cu zăcăminte din cupru.

Flutur a spus, într-o conferinţă de presă, că preţul mondial al cuprului a crescut la 9.000 de dolari/tonă, după ce în urmă cu mai mulţi ani era de 3.000 de dolari/tonă, subliniind că este un interes pe piaţa mondială pentru acest zăcământ. El a arătat că în judeţ sunt zăcăminte de milioane de tone din care se extrage un concentrat ce conţine 16 la sută cupru, 3,5 grame de aur la tonă şi 450 grame de argint la tonă.

Totodată, în judeţ sunt şi 18 milioane de metri cubi de steril în iazuri de decantare, iar prin noile tehnologii se pot scoate cantităţi importante de cupru din aceste iazuri, dar că mai sunt depozite neatacate unde se lucrează şi acum, dar se extrag cantităţi mici. “Dacă preţul e rentabil ne propunem să aducem investitori şi să redeschidem aceste zone”, a spus Flutur, care a subliniat că nu exclude nici posibilitatea ca extracţia să fie făcută de companii de stat.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că şi în Călimani sunt zăcăminte de metale rare, titaniu, vanadiu sau zircon care pot fi puse în valoare.


Intră acum și în grupul de