Nechifor despre decizia Coalitiei de reducere a numarului de parlamentari: “Se anunta, indirect, ca se va mentine actualul numar de judete”

Coaliţia de guvernare a anunţat, indirect, că a renunţat la proiectul regionalizării, a declarat luni preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, făcând referire la decizia coaliţiei privind reducerea numărului de parlamentari. „Dacă s-a stabilit că vor fi 88 de senatori, câte doi de judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Capitalei, coaliţia de guvernare a anunţat, indirect, că se va menţine actualul număr de judeţe”, a spus Nechifor.

El a subliniat că, în acest caz, potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu nu se mai justifică organizarea comasată a alegerilor locale cu cele parlamentare. „Nu văd cum, în aceste condiţii, Traian Băsescu va fi de acord cu comasarea pentru că a declarat de mai multe ori că dacă nu se realizează regionalizarea, atunci nu are sens comasarea alegerilor”, a spus preşedintele PSD Suceava.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, că în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului de parlamentari, la 388, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral. Kelemen Hunor a declarat că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie, “un compromis”, atât din partea UDMR, cât şi a PDL. “Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Capitalei”, a afirmat Kelemen. El a spus că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.

La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a stabilit de principiu recucerea la 388 a numărului de parlamentari – 300 deputaţi şi 88 senatori – şi că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.

loading...