Nici o solicitare la MFP pentru acordarea de garantii guvernamentale pentru finantare de lucrari PNDI in judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că în răspunsul scris pe care i l-a transmis ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, se arată că în ceea ce priveşte garanţiile guvernamentale acordate în vederea susţinerii unor investiţii în domeniul infrastructurii rutiere, de apă şi canal în localităţi şi judeţe ale României, acestea se acordă potrivit OUG 105/2010 pentru aprobarea PNDI.

Potrivit parlamentarului social-democrat, ministrul Ialomiţianu menţionează în răspuns că acordarea garanţiilor guvernamentale se face numai în baza solicitărilor adresate de potenţiale beneficiari, în condiţiile şi cu parcurgerea etapelor prevăzute în legislaţia secundară aferentă datoriei publice.

„Până în prezent Ministerul Finanţelor Publice nu a primit nicio solicitare de acordare de garanţie în scopurile sus-menţionate”, se arată în răspunsul transmis de ministrul Finanţelor parlamentarului sucevean.

Nechifor a mai arătat că într-un alt răspuns pe acelaşi subiect, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, precizează că valoarea totală a proiectelor prioritare prin PNDI este de 17,2 miliarde de lei, iar potrivit legislaţiei, pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea este asigurată de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite calupuri de lucrări în urma licitaţiilor de achiziţii publice, „din surse financiare proprii şi/sau din credite bancare pentru perioada 2011-2020, în condiţiile legii”.

Deputatul social-democrat a spus că în acest răspuns semnat de Elena Udrea se menţionează că valoarea totală a proiectelor din cadrul PNDI pentru care MDRT este ordonator principal de credite este de 17, 2 miliarde de lei, credite angajament pentru perioada 2011-2013, din care 6,1675 miliarde de lei sunt credite angajament cu impact bugetar în anul 2012, iar 4,875 miliarde de lei sunt credite angajament cu impact bugetar în anul 2013.

Deputatul Cătălin Nechifor a arătat că din sumele prezentate de Udrea lipsesc aproximativ 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,5 miliarde de euro. „Cred că diferenţa dintre sumele respective e şpaga”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că este foarte curios faptul că la licitaţia pentru drumurile ce urmează să fie construite în judeţele Suceava şi Botoşani s-a prezentat o singură asociere de firme, formată din Tehnostrade şi Spedition UMB, care a licitat exact cu preţul cu care ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a estimat lucrarea în studiul de fezabilitate.

„Valoarea financiară este de 551,998 milioane de lei, fără TVA, exact cât a scris în indicatorii tehnico-economici Elena Udrea”, a spus Nechifor.

El a arătat că situaţia de fapt confirmă ceea ce el a spus încă în urmă cu jumătate de an, că PNDI este un program pentru servirea clientelei PDL.

PNDI este cel mai mare program de investiţii în infrastructura publică derulat în România în ultimii 20 de ani, fiind gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Programul se va derula în perioada 2011-2013, iar lucrările se finanţează în primă etapă din banii constructorilor, urmând ca din 2013 statul să deconteze eşalonat lucrările prestate până în 2020.


Intră acum și în grupul de