Onofrei: Pe langa populatie si majoritatea partidelor si parlamentarilor considera ca votul pe lista e mai corect decat uninominalul


Intră acum și în grupul de

Actuala reglementare a sistemului electoral românesc are imperfecţiuni şi se impune o reconsiderare a acesteia în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012. Asta se arată, potrivit senatorului PDL de Suceava, Orest Onofrei, în motivarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei de neconstituţionalitate a Legii de comasare a alegerilor.

Parlamentarul sucevean a menţionat că în motivare, CCR subliniază că reglementarea sistemului electoral românesc trebuie să pornească de la realităţile economice, politice şi sociale ale ţării, de la rolul partidelor în procesul electoral, de la necesitatea raţionalizării Parlamentului, iar tipul de scrutin reglementat să aibă corespondent în tipurile de scrutin care se regăsesc în majoritate statelor europene.

„Sistemul de vot la alegerile parlamentare este, în majoritatea ţărilor UE, un sistem de vot proporţional sub diferite forme pe listă, preferenţial pe listă, sau combinat”, a spus Onofrei care a adăugat că în motivarea deciziei, CCR sugerează revenirea la sistemul de vot proporţional pe listă care este majoritar în ţările europene. El a precizat că sistemul de vot majoritar e doar în Anglia, la Senat în Franţa şi jumătate din Parlament în Germania.

Senatorul PDL a mai spus că potrivit sondajelor prezentate de diferite organizaţii neguvernamentale, peste 60% din populaţia României consideră că votul pe listă e mai corect decât uninominal pentru că se respectă voinţa electoratului ca proporţie la vot. “La votul pe listă partidele responsabile au posibilitatea să selecteze candidaţii, iar oameni fără notorietate, dar cu valoare, inclusiv lideri de partide, pot să acceadă pe listă fără să alerge prin colegii. Cel mai mare câştig al candidatului pe numele partidului şi nu în nume propriu este că parlamentarul poate avea program politic legat de legiferare şi nu se transformă în promiţător de poduri şi podeţe”, a mai spus senatorul PDL.

El susţine că pe lângă populaţie şi majoritatea partidelor şi parlamentarilor consideră că sistemul de vot proporţional pe listă e corect şi echitabil şi se respectă în cea mai mare măsură voinţa electoratului la alegerea Parlamentului.

Curtea Constituţională face referire la Decizia nr.61 din 14 ianuarie 2010, prin care a susţinut că actuala reglementare a sistemului electoral românesc prezintă o serie de imperfecţiuni şi că se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care să asigure, sub toate aspectele, organizarea şi desfăşurarea unor alegeri democratice în România.


Intră acum și în grupul de