Acasă Politica Scoala cu clasele I-VIII din Patrauti a fost inaugurata in prezenta unor...

Scoala cu clasele I-VIII din Patrauti a fost inaugurata in prezenta unor invitati de seama din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Prima editie a Zilelor comunei Pătrăuți, organizată la finele săptămânii trecute a insemnat o suită de evenimente încărcate de emoție și amintiri prima dintre ele fiind inaugurarea școlii cu clasele I-VIII din comuna Pătrăuți veche de 150 de ani.

În acest edificiu învață aproximativ 700 de elevi, școala fiind de trei ani ”teatrul unor refaceri consistente”, cu fonduri de la Banca Mondială care depășesc 4 milioane de lei.



Organizatorii manifestărilor au fost Primăria și Consiliul Local din Pătrăuți, un sprijin direct si consistent fiind cel al deputatului PDL, Ioan Bălan.

La inaugurarea școlii au participat peste 100 de localnici, printre invitați numărându-se prefectul judetului Florin Sinescu, președintele organizației județene a PDL, Gheorghe Flutur, deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, adjunctul Inspectoratului Școlar Județean, Cristina Teodorovici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu și consilierul județean PSD, Niculai Bosancu. Printre participanți s-au numărat foști dascăli și elevi ai școlii, mulți dintre ei ajunși la vârsta senectuții, care au organizat apoi ”întâlnirea cu fiii satului”.

”Cred că este bine să facem mai mult ca această ctitorie inlcusă în patrimoniul UNESCO în urmă cu 20 de ani să fie mult mai cunoscută”, sustine liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur.

Primarul comunei Pătrăuți, Vasile Breabăn, a remarcat încă de la inceput că oamenii sunt mândri de această școală care acum a devenit ”mai mare, mai caldă, mai luminoasă, mai primitoare” și a multumit in mod special deputatului Ioan Bălan pentru sprijinul material acordat în organizarea primei ediții ale ”Zilelor comunei Pătrăuți”.

La rândul său presedintele Organizatiei județene Suceava a PDL, Gheorghe Flutur, fost sef al executivului judetean sucevean l-a felicitat pe primarul comunei pentru implicarea sa si pentru coagularea fortelor necesare în vederea asigurării unui învățământ de calitate în comună arătând că școala din Pătrăuți este una dintre primele școli rurale din județ.

Gheorghe Flutur a ținut să sublinieze că localitatea are un mare potențial turistic prin existența bisericii Pătrăuți, ctitorie a lui Ștefan cel Mare și le-a sugerat autorităților să o pună mai bine în valoare prin modernizarea drumului care leagă biserica de mănăstirea Dragomirna într-un circuit. ”Multe personalități din istoria Bucovinei au vorbit foarte mult despre Pătrăuți, despre școala din Pătrăuți care are peste 150 de ani. În 1859 se vorbea de școală instituțională aici al Pătrăuți. Este mare lucru. La 10 kilometri de Suceava Pătrăuțiul avea una din primele școli rurale unde se vorbea despre civilizație și acest lucru nu trebuie să-l uităm. Asta înseamnă un lucru extraordinar, cum extraordinar înseamnă sărbătorirea a 525 de ani de la prima ctitorie a lui Ștefan cel Mare pe care a făcut-o aici la dumneavoastră. Cred că este bine să facem mai mult ca această ctitorie inlcusă în patrimoniul UNESCO în urmă cu 20 de ani să fie mult mai cunoscută. Vorbesc despre un circuit deschis care să o lege de Dragomirna printr-un drum modernizat care va rezolva în totalitate punerea în valoare a acestei capodopere”, a mai spus Gheorghe Flutur, invitatilor prezenti.

Deputatul Ioan Bălan: ”Ar trebui sa ne uitam mai mult catre dascali cand vorbim despre scoala”

Deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan, a mulțumit și el la rândul său fostului și actualului primar pentru eforturile făcute în vederea finalizării invetițiilor la școală dar și foștilor dascăli ”cu tâmplele albe” cărora. Consideră, că întreaga comuna le datorează foarte mult.

”Astfel de întâlniri sunt foarte emoționante. Văd aici profesori cu tâmplele albe și mă gândesc și eu la dascălii mei. Cred că astăzi ar trebui să ne uităm mai mult spre dumneavoastră când vorbim despre școală pentru că mulți dintre cei care suntem aici suntem rodul muncii dumneavoastră. Cu toate greutățile acelor vremuri v-ați aplecat și ne-ați educat cu dragoste și pentru asta vă mulțumim din suflet. Mulțumesc fostului primar cu care am avut o colaborare bună în timpul mandatului domniei sale și ce pot să mai spun decât un an bun cu note mari celor mici iar profesorilor le urez succes și multă putere de muncă”, a spus deputatul Ioan Bălan.

Prefectul judetului, Florin Sinescu a apreciat eforturile autorităților locale pentru dezvoltarea învățământului arătând că ”școala reprezintă viitorul oricărei localități iar copiii resursa pentru continuarea tradițiilor”. Un gând bun pentru pătrăuțeni l-a transmis și consilierul Niculai Bosancu care a fost mandatat de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, să transmită oamenilor faptul că regretă că nu a putut fi prezent la acest eveniment.

”Intâlnirea cu fiii satului” – prilej de amintiri si de lacrimi sincere

Primarul comunei, Vasile Breabăn a conferit cu ocazia inaugurarii scolii, titlul de ”Cetățean de Onoare” lui Nicolae Turtureanu, fost director al CFCH Suceava, preotului Gabriel Herea și lui Ioan Hlatic.

Nicolae Turtureanu, cel care s-a ocupat de organizarea ”întâlnirii cu fiii satului” a pregătit pentru acest moment si o poezie intitulată ”Mi-e dor de satul meu” care i-a emoționat vizibil pe cei prezenți.

Va redăm in continuare versurile care iau facut pe majoritatea celor prezenti sa plângă:
”Mi-e dor de Pătrăuți
Mi-e dor de satul drag
Încoronat cu codri/
De carpen și de fag/
De dealuri ce spre sat/
Cu toate se înclină/
Bisericii lui Ștefan/

Pioase se închină…. Mi-e dor de Pătrăuți/
De oamenii din sat/
Cu ei să mă-ntâlnesc/
Cu drag să stau la sfat.

Ei sunt izvor de amintiri/
De-ai mei părinți necunoscuți/
Eu sunt al lor din primii pași/
Că sunt născut în Pătrăuți.

Un sobor de preoti a oficiat si o slujba de sfintire a edificiului de invatamant primar si gimnazial.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version