Acasă Politica Vezi ce formula de regionalizare propune vicepresedintele PDL Suceava, Vasile Ilie

Vezi ce formula de regionalizare propune vicepresedintele PDL Suceava, Vasile Ilie


Intră acum și în grupul de

Din punct de vedere jurisdicţional, România este deja regionalizată pe 15 circumscripţii ale Curţilor de Apel, iar această organizare se poate suprapune cu viitoarele regiuni, susţine vicepreşedintele PDL Suceava, Vasile Ilie, lider al grupului democrat- liberal din CJ Suceava. În opinia sa, regiunile de dezvoltare actuale sunt mult prea mari pentru a fi funcţionale, în condiţiile în care şi infrastructura ţării este slab dezvoltată. Liderul democrat-liberal sucevean a exemplificat cu regiunea de dezvoltare Nord-Est care cuprinde şase judeţe cu o populaţie de 3,6 milioane de locuitori şi care este cea mai săracă regiune a ţării şi nu va avea nici o şansă de dezvoltare dacă rămâne în actuala structură. „În cea mai săracă regiune a ţării vor trebui să existe mai mulţi poli de dezvoltare. De aceea, înfiinţarea unor regiuni suple, pe structura circumscripţiilor Curţilor de Apel de aici va crea trei poli de dezvoltare, existând şanse mari pentru promovarea de proiecte care să conducă la ieşirea din sărăcie a acestei zone”, a spus Ilie.

Vasile Ilie



El a subliniat că şi în Uniunea Europeană, media recomandată pentru o regiune este între unul şi două milioane de locuitori pentru a se respecta principiul subsidiarităţii. Vasile Ilie a mai spus că pe actuala structură a regiunii de dezvoltare Nord Est sunt şanse reduse ca proiecte de anvergură să fie finanţate întrucât ar presupune fonduri însemnate, ceea ce ar face ca întregul efort de regionalizare în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare va fi un eşec.

Vicepreşedintele PDL Suceava a arătat că în procesul regionalizării trebuie să se ţină cont şi de istoria respectivelor regiuni ale ţării, menţionând că Suceava a fost regiune sub diferitele regimuri, iar municipiul Suceava este capitală istorică de regiune şi îndeplineşte cu succes toate criteriile unei capitale de regiune europeană.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, că numărul de regiuni în care va fi împărţită România va rezulta dintr-o analiză care va dura câteva luni, el arătând că, dacă va reieşi că nu este corectă împărţirea în opt regiuni, atunci USL va susţine rezultatele analizei.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version