Irimie sustine ca noul program de evaluare a sanatatii trebuie facut cu transparenta la chetuirea banilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

cristian irimie 2

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din perioada 2007-2008 a fost cel mai amplu program din Europa, a apreciat, miercuri preşedintele organizaţiei municipale PDL Suceava, Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi s-a întrebat de ce ţări ca Marea Britanie sau ţările nordice, unde sistemul sanitar este aproape socialist, nu s-a făcut un astfel de program. „Este din cauza raportului cost-beneficii. Asta trebuie urmărit”, a spus fostul secretar de stat în MS, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că la programul care s-a derulat în perioada 2007-2008 la unele laboratoare, au fost decontate mult mai multe analize decât kituri achiziţionate. „Nu erau kituri câte analize au fost plătite”, a spus Irimie. El a apreciat că reluarea acestui program trebuie făcută cu transparenţă la cheltuirea banilor.

Irimie a mai spus că programul este foarte bun, util populaţiei şi că nu-l va critica întrucât nu doreşte să intre într-o dispută cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „Nu am să-l critic pentru că ministrul a spus că se va lupta cu toţi cei care îl critică şi nu vreau să mă lupt cu el”, a mai spus Cristian Irimie.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat săptămâna trecută că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va fi reluat, dar deocamdată nu poate spune când şi sub ce formă. Nicolăescu a mai spus că vrea să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, centrate în special pe populaţia tânără, în acest sens fiind deja iniţiate discuţii.

Eugen Nicolăescu a precizat că se doreşte a se acţiona pe trei paliere în perioada următoare, respectiv pe implicarea şi responsabilizarea fiecărui cetăţean privind sănătatea sa, implicarea comunităţii locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de risc şi stabilirea unei colaborări între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007 până în decembrie 2008, un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.


Intră acum și în grupul de