Ardeleanu: “Propunem transformarea programului Laptele si Cornul intr-un program de alimentatie diversificata”


Intră acum și în grupul de

ardeleanu

Două proiecte legislative ce urmăresc îmbunătățirea calității actului educațional au fost înaintate, marţi, la Camera Deputaților, de un grup de senatori și deputați PDL. Potrivit deputatului PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, este vorba despre Proiectul de Lege privind extinderea serviciilor de tipul “Școala după şcoală” gratuit până la clasa a IV-a și Proiectul de Lege privind programul „Masă la Şcoală” pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial.

“Propunerea privind extinderea serviciilor de tipul <<Școala după şcoală>> gratuit până la clasa a IV-a face parte din programul de Guvernare propus de PDL în 2012 și este una din promisiunile mele din campania pentru alegerile parlamentare, când, stând de vorbă cu sute de părinți,  am constatat un interes mare manifestat de aceștia pentru extinderea programului <<Scoala după școală>>. Prin această lege, statul finanţează programul <<Şcoala după şcoală>> pentru elevii de până în clasa a IV-a, ai căror părinţi solicită acest serviciu, printr-un tichet în valoare de 200 de lei lunar. Tichetul are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Părinţii optează pentru acest tichet, în scris, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală. Măsura vine în sprijinul părinţilor şi îi încurajează pe aceștia să nu-şi abandoneze locul de muncă, dar și în sprijinul unor ONG-uri sau a unor cadre didactice ieșite la pensie care prin activitatea lor pot oferi servii educaționale de tipul „Şcoala după şcoală”. Prin urmare, vom avea trei categorii mari de beneficiari: (1) elevi şi părinţi, (2) ONG-uri şi profesori pensionari şi (3) şcoala, prin îmbunătăţirea rezultatelor elevilor şi scăderea abandonului şcolar”, explică Ardeleanu în cea mai recentă postare pe blogul său.

În ceea ce privește introducerea programului „Masă la Şcoală”, arată parlamentarul democrat-liberal, această propunere vine ca urmare a faptului că  programul “Laptele şi Cornul”, după mai bine de 10 ani de funcţionare, a devenit ineficient, impunându-se o corectare a acestuia. “Prin urmare, propunem transformarea programului <<Laptele şi Cornul>> într-un program de alimentaţie diversificată. Proiectul de lege împuternicește fiecare autoritate publică locală, care cunoaşte cel mai bine necesităţile copiilor şi specificul zonei (a pieţei locale), să decidă meniul acordat copiilor, la solicitarea părinților, în limita unei valori zilnice de 10 lei/elev. De asemenea, li se descentralizează resursa financiară  şi pot utiliza banii pentru producători locali, stimulând astfel micii întreprinzatori”, explică Ardeleanu, exprimându-şi speranţa ca dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate din Parlamentul României să ajute ca aceste Proiecte legislative să devină Legi funcționale.


Intră acum și în grupul de