Un Apel pentru infiintarea Regiunii Bucovina initiat de PDL va fi dezbatut vineri in Consiliul Judetean


Intră acum și în grupul de

Consilierii judeţeni PDL din Consiliul Judeţean Suceava au depus un proiect de hotărâre de aprobare a unui Apel privind înfiinţartea Regiunii Bucovina în contextul procesului de regionalizarte a României.

Proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii judeţeni PDL Suceava urmează să fie dezbătut în şedinţa de vineri a CJ Suceava.

APEL

privind înfiinţartea Regiunii Bucovina în contextul procesului de regionalizarte a României

 

          Consiliul Judeţean Suceava susţine înfiinţarea Regiunii Bucovina, în contextul actualului proces de regionalizare a ţării.

Considerăm că regionalizarea este un proces necesar în actuala etapă de dezvoltare a României, capabil să permită o mai bună atragere a fondurilor europene, o dezvoltare echilibrată a tuturor zonelor ţării, servicii administrative mai bune, mai ieftine, mai accesibile pentru toţi locuitorii ţării.

Din păcate, actualul proiect privind regionalizarea ţării nu răspunde acestor cerinţe, mai ales în ceea ce priveşte Regiunea Moldova Nord. Această proiectată regiune, care este de fapt fosta Regiune de dezvoltare Nord-Est şi care cuprinde şase judeţe, depăşeşte, cu cei peste 3 milioane de locuitori, standardele impuse de UE (maxim 3 milioane de locuitori într-o regiune), ceea ce ar duce la îngreunarea procesului de accesare a fondurilor europene. Pe de altă parte, actuala Regiune de dezvoltare Nord-Est a fost şi a rămas cea mai săracă regiune a ţării şi a Uniunii Europene. În aceste condiţii, menţinerea unei asemenea structuri administrative, care s-a dovedit ineficientă în ceea ce priveşte dezvoltarea ni se pare total neavenită.

Iată de ce susţinem înfiinţarea a două regiuni administrative în cadrul fostei Regiuni de dezvoltare Nor-Est, dintre care una să se numească Bucovina.sedinta CJ 1

O asemenea regiune (cu două sau trei judeţe) ar avea 1.000.000 – 1.500.000 locuitori, deci s-ar încadra perfect în standardele UE. Ea ar permite dezvoltarea armonioasă a zonei de nord a Moldovei. Ar fi o structură administrativă funcţională, distanţele dintre centru şi localităţile regiunii fiind acceptabile ceea ce ar permite o bună cunoaştere a problemelor tuturor localităţilor şi intervenţia rapidă pentru rezolvarea lor.

Resursele naturale şi forţa de muncă ar putea fi valorificate mai bine pentru dezvoltarea regiunii. Turismul, care este bine reprezentat în economia  Bucovinei, ar avea şanse noi de dezvoltare.

Tradiţiile, mai bine păstrate şi mai respectate în această zonă a Bucovinei, mentalităţile oamenilor, dau şi ele un contur aparte acestei regiuni.

O viaţă culturală destul de efervescentă, cu o universitate, „Ştefan cel Mare”, la Suceava,  în plină dezvoltare, teatru de renume la Botoşani, o mass media dezvoltată, reviste culturale cunoscute şi recunoscute în întreaga ţară, numeroase puncte de atracţie pentru turismul cultural, numeroase manifestări culturale, fac din Regiunea Bucovinei o zonă aparte pe harta ţării.

Iată de ce vom susţine, cu toate mijloacele de  care dispunem, în faţa oricăror autorităţi publice centrale, în orice dezbatere, în dialogul cu organizaţii şi insatituţii romîneşti şi străine, înfiinţarea Regiunii administrative Bucovina.

 


Intră acum și în grupul de